KunststofenRubber.nl

Aflevering 3 van Zembla over rubbergranulaat kunstgrasvelden

11 oktober 2017 om 22:00 uur - DEN HAAG

Op woensdagavond 11 oktober 2017 zond Zembla de derde aflevering uit in het dossier rubbergranulaat van gemalen voertuigbanden op sportvelden. Het ging dit keer vooral over vermeende verontreinigingen door het uitlogen van met name zink uit het rubber naar de adsorptielaag onder de grasmat en mogelijk naar de bodem.


Een adsorptielaag van 40 centimeter dik van zand of lavasteen of vergelijkbaar is sinds 2009 verplicht om te voorkomen dat zink in de bodem onder de velden terecht kan komen. De stichting Band & Milieu schrijft in zijn zogenoemde Kunstgras Korreldossier nr. 3 dat een zevenjarig praktijkonderzoek heeft laten zien dat 'deze laag uitstekend werkt om het zink op te vangen: het drainagewater onder de velden bevatte tien keer minder zink dan de eis aan oppervlaktewater in Nederland om er drinkwater van te maken'.      

 

Om 21.15 uur zond Zembla de derde aflevering uit van hun dossier over rubbergranulaat op sportvelden. Onderdeel van de uitzending, waarin een aantal wetenschappers de revue passeerde, was de aangifte die Recycling Netwerk bij het Openbaar Ministerie heeft gedaan vanwege het gebruik van rubberkorrels op en onder sportvelden. Deze organisatie stelt dat sportclubs, gemeenten en bandenrecyclers strafbaar zijn vanwege het lekken, uitlogen, van grote hoeveelheden zink in de bodem en diverse andere milieurisico's. Voorzitter Cees van Oostenrijk van Band & Milieu verklaarde vooraf dat zijn stichting aan het programma heeft meegewerkt maar was cynisch over wat Zembla met zijn informatie zou doen. 
In de uitzending kwam wel Frank Hopstaken in beeld, die als adviseur en bodemdeskundige betrokken is bij RecyBEM - Band & Milieu. Uiteindelijk spitst zich in dit interview de vraag zich toe op 'waar het zink is gebleven'. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bekijk hier de Zembla-uitzending  

 

Focus op ...

Agenda

18 september 2018, Evenementenhal Hardenberg

TIV Hardenberg vakbeurs maakindustrie

20ste editie van Technische Industriële Vakbeurs in Hardenberg, oftewel de vakbeurs voor de...

26 september 2018, Koningshof Veldhoven

Kunststoffen 2018 Veldhoven

Vakbeurs, congres en ontmoetingsplek voor de gehele kunststof- en rubberindustrie. Dit jaar de 20ste...

11 oktober 2018, Cascais, Portugal

Plastics Recyclers Annual Meeting 2018

Evenement met PRE werkgroepbijeenkomsten op de eerste dag (voor leden) en een publiek toegankelijke...

Meer agendapunten »