KunststofenRubber.nl

Plannen voor waste-to-chemistry fabriek van 200 mln in Rotterdam

19 februari 2018 om 10:04 uur - ROTTERDAM

De installatie wordt soortgelijk aan de installatie van Enerkem in Edmonton in Canada en wordt de eerste van zijn soort in Europa

Er zijn plannen voor een geavanceerde waste-to-chemistry-installatie in de haven van Rotterdam. Plastic en gemengd afval kunnen hierin worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen voor de industrie. Het gaat om een investering van 200 miljoen euro.


De installatie biedt een duurzaam alternatief voor afvalverbranding en wordt de eerste van dit type in Europa. Er is een overeenkomst gesloten tussen Air Liquide, AkzoNobel Specialty Chemicals, Enerkem en Havenbedrijf Rotterdam om dit waste-to-chemistry project in Rotterdam van start te laten gaan, zo meldt Duurzaambedrijfseleven.nl.

 

Afval wordt methanol


De verwerkingsinstallatie gebruikt de technologie van het Canadese Enerkem en krijgt twee productielijnen met in totaal de dubbele capaciteit van de grootschalige installatie van Enerkem in het Canadese Edmonton. Air Liquide en AkzoNobel leveren de zuurstof en waterstof die ervoor nodig is. Maar AkzoNobel is vervolgens ook afnemer van de methanol.

 

700 duizend huishoudens

 

De installatie kan per jaar 360 duizend ton gemengd afval verwerken,  waaronder plastic. Dit is ongeveer de hoeveelheid die 700 duizend huishoudens  produceren. Uit deze hoeveelheid produceert men tot  220 duizend ton of 270 miljoen liter methanol. Het afval wordt eerst verwerkt tot synthesegas en daarna tot schone methanol. Die kan worden ingezet in de chemische industrie en in de transportsector  want methanol is een belangrijke grondstof voor duurzame transportbrandstof. Nu wordt methanol nog voornamelijk uit aardgas of kolen geproduceerd.

 

300 duizend ton CO2

 

De installatie levert meerdere duurzame voordelen op. "Aan de ene kant kan methanol in bestaande toeleveringsketens worden gebruikt als vervanger van fossiele grondstoffen. Aan de andere kant biedt dit het voordeel dat er geen CO2 wordt uitgestoten door afval te verbranden", aldus Marco Waas, directeur RD&I van AkzoNobel Specialty Chemicals. Per jaar zal door de installatie 300 duizend ton aan CO2-uitstoot worden bespaard, zegt AkzoNobel.

 

Joint-venture en vergunning

 

De eerste investering van negen miljoen euro is voor detail-engineering, het oprichten van een joint-venture en het afronden van de vergunningsprocedure. De uiteindelijke investeringsbeslissing van 200 miljoen euro voor dit project wordt later dit jaar genomen. (bron: Duurzaambedrijfsleven.nl)

 

Focus op ...

Agenda

5 september 2018, NVC Gouda

ALL4PACK 2018 kick-off

Kick-of bijeenkomst voor de internationale beurs ALL4PACK in Parijs op 26-29 november.

18 september 2018, Evenementenhal Hardenberg

TIV Hardenberg vakbeurs maakindustrie

20ste editie van Technische Industriële Vakbeurs in Hardenberg, oftewel de vakbeurs voor de...

25 september 2018, Vleva Conference Room Brussel

EUPC Plastics Packaging Conference

De afdeling verpakkingen van de Europese koepeleorganisatie van kunststofverwerkers organiseert zijn...

Meer agendapunten »