KunststofenRubber.nl

Capaciteit plastic-recycling groeit in Europa, zegt PRE

19 februari 2018 om 11:29 uur - BRUSSEL

De aanwezige capaciteit voor recycling van flexibele polyethyleen (PE-LD, PE-LLD PE-MD en PE-HD) is de afgelopen jaren belangrijk toegenomen. Dit constateert voorzitter Ton Hermans van de koepelorganisatie Plastic Recyclers Europe.


Sinds 2015 is de ‘geïnstalleerde capaciteit' voor flexibele polyethyleen gegroeid van anderhalf miljoen ton tot 2,3 miljoen ton per jaar. Uitgaande van het feit dat Europa een extrusiecapaciteit heeft van  7,4 miljoen ton flexibele PE kan je aannemen dat de recycling van deze materialen in de EU dus ruwweg dertig procent is, zo redeneert PRE.
Door heel Europa zijn 174 recyclers geanalyseerd.  Vijf landen tezamen, Spanje (18%), Duitsland  (17%), Italië (13%), Polen (10%) en Frankrijk (6%) zijn goed voor bijna tweederde deel van de capaciteit.  De bronnen van het te verwerken afval zijn commercieel afval en retail-afval (43%), productieafval  (23%), landbouwafval (17%) en huishoudafval (13%). Ton Emans van PRE :  "De kunststofrecyclingsector is de laatste jaren erg dynamisch geweest, de industrie plaveit de weg naar verbetering van circulariteit van kunststof.  Bovendien, de Circular Economy Package en de Strategy on Plastics geven heldere targets. Aan de andere kant heeft het Chinese importverbod de investeringen in sorteerinstallaties en recyclingfabrieken aangejaagd."
Volgens Emans hebben de Plastics Strategy van de Commissie en het Chinese importverbod hebben al een positieve impact en is er een versnelling te zien van nieuwe projecten in heel Europa. Dit is in het bijzonder het geval voor flexibel huishoudafval. De nieuwste technieken maken het mogelijk efficiënt te scheiden, te sorteren en te wassen. "Maar er is veel nodig op het gebied van design-for-recycling. Multilaagsmaterialen zijn niet te recyclen en er is behoefte om te veranderen naar monomaterialen die wel kunnen worden gerecycled. Dit zal de verdere ontwikkeling van de recycling van flexibele kunststoffen in Europa aanjagen."

 

Focus op ...

Agenda

5 september 2018, NVC Gouda

ALL4PACK 2018 kick-off

Kick-of bijeenkomst voor de internationale beurs ALL4PACK in Parijs op 26-29 november.

18 september 2018, Evenementenhal Hardenberg

TIV Hardenberg vakbeurs maakindustrie

20ste editie van Technische Industriële Vakbeurs in Hardenberg, oftewel de vakbeurs voor de...

25 september 2018, Vleva Conference Room Brussel

EUPC Plastics Packaging Conference

De afdeling verpakkingen van de Europese koepeleorganisatie van kunststofverwerkers organiseert zijn...

Meer agendapunten »