KunststofenRubber.nl

PET-recycler Ioniqa vindt in Unilever en Indorama mega-partners

10 april 2018 om 13:30 uur - ROTTERDAM / LONDEN

Tonnis Hooghoudt van Ioniqa heeft nu in Unilever en Indorama twee mega-partners voor de verdere ontwikkeling en opschaling van chemische PET-recycling

Ioniqa heeft in Unilever en Indorama twee partners van formaat

Unilever heeft een samenwerking aangekondigd met Ioniqa en Indorama Ventures, wereldwijd de grootste producent van PET, om samen een pioniersrol te gaan vervullen bij de ontwikkeling van de nieuwe technologie van Ioniqa om van PET-afval weer zuivere grondstof voor voedselverpakkingen te maken.


Ioniqa in Rotterdam-Botlek  heeft de technologie ontwikkeld waarmee alle PET-afval, ook gekleurde, weer kan worden omgezet in zuivere plastic grondstoffen. De techniek heeft inmiddels de proeffase doorstaan en wordt nu in diverse bedrijven getest. Met de techniek wordt PET-afval dat niet gerecycled wordt zoals gekleurde flessen, afgebroken tot het basismolecuul waarbij de kleur en andere verontreinigingen worden verwijderd. Daarna worden de moleculen weer omgezet in zuivere plastic grondstoffen.

 

Lees ook: Ioniqa in laatste fase tien kiloton-fabriek in Nederland

 

Volledig circulair  

 

Wereldwijd wordt ongeveer twintig procent van alle PET gerecycled. De rest wordt verbrand of gestort of belandt in de natuur. Het R&D Foods Team van Unilever is een samenwerking aangegaan met Indorama Ventures en Ioniqa.  Als de tests op industriële schaal goede resultaten opleveren, kan in de toekomst al het plastic worden hergebruikt voor de productie van hoogwaardige voedselverpakkingen, zo stellen de drie samenwerkende organisaties. Zij denken dat deze volledig circulaire oplossing een industriële transformatie teweeg kan brengen omdat de techniek eindeloos kan worden herhaald.

In 2017 heeft Unilever toegezegd dat tegen 2025 al zijn verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zouden moeten zijn.  De R&D-baas van Unilever is David Blanchard: "We willen af van het model van  take, make and dispose  waarmee we nu leven. We streven ernaar alleen verpakkingen te gebruiken die passen in een circulaire wereld.  Deze innovatie van Ioniqa is bijzonder omdat het een oplossing biedt voor een van de grootste hedendaagse uitdagingen: het geschikt maken van alle soorten gerecycled plastic voor het verpakken van voedsel. Het volledig circulair maken van de PET-stroom zou een mijlpaal zijn. Niet alleen Unilever zou hierbij gebaat zijn, het zou een transformatie betekenen van de gehele industrie."

 

Polymerenfabrikant

 

Aloke Lohia, ceo van Indurama Ventures Group: "De samenwerking sluit aan bij onze visie en onze aanpak beperkt zich niet alleen tot onze organisatie, we houden rekening met de gehele toeleveringsketen en we kijken ook naar wat er met onze producten na het gebruik ervan gebeurt. Wij willen meer zijn dan een polymerenfabrikant. We kijken uit naar de samenwerking zodat we deze baanbrekende technologie naar een hoger plan kunnen tillen."  Directeur Tonnis Hooghoudt van Ioniqa zegt zich te verheugen op de samenwerking met Unilever en Indorama zodat hij zijn technologie kan opschalen.   

 

Mega-partners 

 

Hooghoudt heeft ook twee mega-partners te pakken. Unilever is een van 's werelds belangrijkste leveranciers van voedingsmiddelen, frisdranken, producten voor schoonheids- en lichaamsverzorging en schoonmaakartikelen.  De producten worden verkocht in 190 landen en dagelijks bereikt Unilever tweeënhalf miljard consumenten. Met 160 duizend medewerkers boekte Unilever een omzet van bijna 54 miljard euro in 2017. 
Indorama Ventures is 's werelds grootste PET-producent en de grootste PET-recycler in Europa. Sinds 2017 beschikt Indorama Ventures over 75 fabrieken in 25 landen op vier continenten: Azië, Europa, Noord-Amerika en Afrika.  Bij Indorama werken vijftien duizend mensen en de omzet van het bedrijf bedroeg een kleine 8,5 miljard dollar in 2017. Ioniqa is een spin-off van de TU van Eindhoven. De start-up werkt aan de ontwikkeling  van de recycling van PET met zijn gepatenteerde circulaire technologie waarmee men zegt de plastic kringloop te kunnen sluiten  met een kosteneffectief proces. Men begint bij PET maar werkt inmiddels ook aan het upcyclen van andere soorten plastic.

  

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »