KunststofenRubber.nl

Samenwerking UT en Continental voor recycling autobanden

28 mei 2018 om 09:56 uur - ENSCHEDE

Universiteit Twente werkt samen met Continental Reifen Deutschland een autobandenrecycling

Recycling autobanden door samenwerking Universiteit Twente en Continental Reifen Deutschland

Wilma Dierkes van de groep Elastomer Technology & Engineering van de UT werkt samen met Geert Heideman van Hogeschool Windesheim aan het continuproces voor devulkanisatie van autobandrubber. Een artikel hierover verscheen in Kunststof & Rubber 2018-5.

De Universiteit Twente en Continental Reifen Deutschland werken aan een nieuw proces voor de recycling van autobanden. Dit snelle pyrolyseproces is in staat gebruikte autobanden bij hoge temperatuur binnen enkele seconden te ontleden. Dit levert waardevolle materialen en brandstoffen op voor de productie van nieuwe banden.


Wereldwijd worden per jaar zo'n miljard autobanden vervangen en die bevatten gezamenlijk 4,4 miljoen ton aan waardevolle producten zoals roet (carbon black), metalen, brandstoffen en chemicaliën. Dit proces heeft minder impact op het klimaat dan de productie van autobanden op basis van volledig nieuwe materialen, aldus de UT.

 

Energietechnologie en materiaaltechnologie

Het nieuwe innovatieve snelle pyrolyseproces wordt in samenwerking met de Universiteit Twente en Continental ontwikkeld en getest. Het project is mede gefinancierd door het Materials Innovations Institute (M2i). Bij het project zijn twee UT-promovendi betrokken die in twee verschillende vakgroepen binnen de faculteit Engineering Technology werken. "Deze samenwerking van energietechnologie en materiaaltechnologie werd de basis voor de nieuwe doorbraak," aldus projectleider professor Gerrit Brem van de groep Thermal Engineering op de website van de UT.

 

Carbon black, brandstoffen en chemicaliën

"Bij een succesvolle ontwikkeling draagt het nieuwe pyrolyseproces bij aan een hoog percentage gerecyclede banden. Net als andere rubberen materialen in cradle-to-cradle-kringlopen voor duurzame autobanden", aldus dr. Wilma Dierkes van de groep Elastomer Technology & Engineering. De recycling van autobanden levert binnen de EU én wereldwijd veel voordelen op voor terugwinning van carbon black, brandstoffen en chemicaliën."

 

Ook andere afvalstromen


Het snelle pyrolyseproces is ook in staat andere afvalstromen om te zetten in waardevolle materialen. Denk aan brandstoffen en mineralen uit papierslib, koolstofvezels uit composietafval van de transportsector of glasvezels van gedemonteerde boten of windturbines. Op deze manier kan de circulaire economie een boost krijgen om zowel energie- als materiaalkringlopen sluitend te maken.

(g.brem@utwente.nl)

 

 

In het vakblad Kunststof & Rubber 2018-5 is een artikel gepubliceerd (zie pdf) over de vorderingen van het ‘continuproces devulkanisatie van autobanden', een samenwerking tussen de UT (Wilma Dierkes) en Hogeschool Windesheim. "Het proces is bijna rijp voor opschaling."

 Continuproces Devulkanisatie UT-Windesheim -.

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

12 maart 2019, Ahoy Rotterdam

MaterialDistrict Rotterdam 2019

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmakingplatform op het gebied van innovatieve materialen.

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

Meer agendapunten »