KunststofenRubber.nl

Staatssecretaris van Veldhoven maakt werk van economie zonder afval

03 juli 2018 om 13:34 uur - Den Haag

De tijd van spullen maken, gebruiken en daarna weggooien en verbranden is voorbij. Nederland wil in 2050 een economie zonder afval zijn: een circulaire economie. Continu hergebruik van grondstoffen biedt grote kansen voor het bedrijfsleven en helpt bovendien om de Nederlandse klimaatdoelen te halen.


Dit heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer geschreven. Van Veldhoven: "Een eindige aarde kent nu eenmaal geen oneindige hoeveelheid grondstoffen. Dus we kunnen of op zoek naar een tweede of zelfs derde planeet, of werk maken van een circulaire economie. En als ik zie hoeveel plannen er zijn en met hoeveel energie er aan die nieuwe economie gewerkt wordt, stemt me dat heel optimistisch. Nederland is goed op weg en ligt op koers voor 2050!" 

 

Circulaire economie 

Zo moet er bijvoorbeeld circulair worden ontworpen. Dat betekent dat al rekening wordt gehouden met het hergebruik van spullen, nog voor dat ze überhaupt ontworpen zijn. Het kabinet zal daarom circulair ontwerpen vastleggen in de eindtermen van alle relevante opleidingen op universitair, hbo- en mbo-niveau. Ook moeten producenten van wegwerpproducten, meubels en textiel meer verantwoordelijk worden gemaakt voor het afval van hun product, stelt Van Veldhoven. Bijvoorbeeld door producenten van niet of moeilijk te recyclen spullen een hogere bijdrage te laten betalen aan het inzamelen van afval. 

 

Plastic wegwerpartikelen

Het gebruik van plastic wegwerpartikelen moet geheel worden gestopt. Dit betekent het einde van bijvoorbeeld plastic bordjes, rietjes, roer- en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik. Nederland ondersteunt de voorstellen van de Europese commissie op dit gebied van harte. Daarnaast werkt Van Veldhoven aan een brede aanpak voor plastic aan een Plastic Pact. 
 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2019, AJ Solutions Zandhoven (B)

AJ Solutions Open House

Open Huis met live demo's van randapparatuur en expertpresentaties

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

Meer agendapunten »