KunststofenRubber.nl

Europees Parlement stemt over wegwerp-plastics

23 oktober 2018 om 12:34 uur - BRUSSEL

Afgelopen mei is een voorstel gepresenteerd voor het terugdringen en verbieden van wegwerpplastics. Woensdag 24 oktober) wordt erover gestemd in het Europees parlement.


Waar het met plastic wegwerpartikelen over gaat, is dat het gemiddeld vijftien minuten wordt gebruikt en dat het vervolgens duizend jaar kan duren voordat het materiaal is afgebroken.  De nadruk ligt dus op plastic voor eenmalig gebruik. "Onze wegwerpmaatschappij verandert onze oceanen in een vuilnisbak, 85 procent van alle afval is plastic en de helft daarvan is wegwerpmateriaal, een kwart bestaat uit visnetten",  aldus de Belgische Frédérique Ries van de Liberalen.   

 

Zie Plastic Soup. feiten, gevolgen, aanpak  

 

Er is een top tien gemaakt van plastics die het meest zijn aangetroffen bij onderzoek op de stranden. Plastic flessen (en doppen) en sigarettenfilters voeren de lijst aan.  Bas Eickhout van GroenLinks: "Het gebruik van wegwerpplastics waarvoor allang goede alternatieven zijn, is niet van deze tijd."

Op 10 oktober 2018 heeft de Commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement (ENVI) het voorstel van de Europese Commissie om de single-use plastics te verbieden, aangenomen. Wel heeft de milieucommissie enkele dingen aangepast en toegevoegd.

 

Verbod op single-use

 

Zo is het de bedoeling dat in 2021 plastic wegwerpproducten zoals bestek, borden, rietjes, roerstokjes, wattenstaafjes en ballonnenstokjes niet meer op de Europese markt zijn. Plastic artikelen die maar eenmalig gebruikt kunnen worden, zullen worden verboden. Het gebruik van vergelijkbare producten waarvoor geen alternatief is, zoals verpakkingen van sandwiches, burgers en fruit en ijs- en dessertbakjes, moet op een ‘ambitieuze en duurzame manier' worden verminderd. Voorts moet in 2025 negentig procent van andere plastic producten zoals flessen, verzameld en hergebruikt worden.

 

Zie System 001 van Ocean Cleanup operationeel in Great Pacific Garbage Patch

 

Waarom verbod?

 

De EP-Commissie nam het voorstel van mei aan, maar bracht enkele amendementen aan. Zo is de lijst met artikelen waar een verbod op komt, uitgebreid met lichtgewicht plastic tassen, producten van oxo-afbreekbaar plastic en fastfoodverpakkingen die zijn gemaakt van EPS. Ook moet het afval van de tabaksindustrie met de helft worden verminderd tussen nu en 2025 en dit moet oplopen naar tachtig procent in 2030. Het gaat met name over filters waarin plastic is verwerkt omdat dit een grote milieuvervuiler is. Tenslotte zijn er doelen opgesteld om weggegooide of verloren visserijattributen te verzamelen en te recyclen. (bronnen: Europees Parlement / Europadecentraal.nl / Stentor)

 

 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »