KunststofenRubber.nl

Richtlijnen voor Design for Recycling PET-trays gepubliceerd

03 december 2018 om 12:23 uur - BRUSSEL

De richtlijnen voor ‘Design for Recycling Guidelines for PET trays clear transparent to be recycled even in food applications' is gepubliceerd door Petcore Europe en Plastic Recyclers Europe (PRE).


Trays van PET-sheets zijn ideaal  voor allerlei toepassingen:  vers voedsel en melkproducten,  verpakkingen van lampen, gereedschappen, lichaamsverzorgingsproducten en van medische producten (tabletten, scalpels, katheters ...) omdat ze heel transparant zijn en de houdbaarheid (shelf life) van producten verlengen.

 

Kampioen

 

PET is de kampioen onder de polymeren qua circulariteit en PET-trays presteren al goed in termen van de inzet van recyclaat. In de EU-markt bevatten PET-trays gemiddeld zo'n 55 procent recyclaat maar dit is nog maar de eerste stap op weg naar circulariteit, aldus koepelorganisatie Plastic Recyclers Europe. De inzameling van PET-trays voor specifieke recyclingactiviteiten neemt toe maar er moet veel meer werk worden gedaan. Behalve aparte inzameling en goede scheiding van andere producten op basis van PET-sheet is design for recycling een belangrijk instrument om de circulariteit te vergroten.

 

Uitbreiden 

 

Om het succesverhaal van de PET-fles en de hoge recyclinggraad ervan in Europa uit te breiden, hebben Petcore Europe en PRE vandaag ‘Design for Recycling Guidelines for PET trays clear transparent to be recycled even in food applications' gepubliceerd.  De richtlijnen (http://www.petcore-europe.org/ of www.plasticsrecyclers.eu) zijn ontwikkeld door de PET-thermovormwerkgroep van Petcore Europe en kan worden gebruikt door de industrie om hun design te verbeteren ten behoeve van de recyclingmogelijkheden  van hun verpakkingen. De document met de richtlijnen wordt binnenkort ook geïmplementeerd in het systeem PRE RecyClass (www.recyclass.eu/). Met deze richtlijnen wil de industrie laten zien dat goed ontworpen verpakkingen, een separate inzameling met goede sortering en recycling van PET-trays de weg vormen die naar circulariteit leidt. Ze reflecteren de huidige state-of-the art techniek en Petcore Europe verwelkomt alle suggesties en zal alle nieuwe technieken evalueren om het document telkens te verbeteren. Alle geïnteresseerde partijen kunnen contact zoeken met Petcore Europe om deel te nemen aan de werkgroep om zo samen te werken aan een betere duurzaamheid van trays op basis van PET.

 

Design for Recycling Guidelines-PET Trays  (pdf)

 

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »