KunststofenRubber.nl

PUReSmart: onderzoek zes bedrijven naar betere recycling PUR

25 januari 2019 om 16:27 uur - ANTWERPEN

Verbetering van de recyclebaarheid van PUR: zes bedrijven en drie universiteiten werken er aan in project PUReSmart

Met enkele partners onderzoekt Covestro de mogelijkheid om de recyclebaarheid van polyurethaan te verbeteren. De Duitse materiaalfabrikant maakt deel uit van het nieuwe Europese onderzoeksproject PUReSmart waaraan zes bedrijven en drie academische instellingen uit zes landen deelnemen


Het doel is een productlevenscyclus van polyurethaan volledig te sluiten en er zo een echt duurzaam materiaal te maken. Polyurethaan wordt gebruikt voor de productie van zacht en hard schuim voor matrassen en gestoffeerde meubelen, maar ook voor het isoleren van gebouwen en koelinstallaties.
Het onderzoeksproject PUReSmart heeft een looptijd van vier jaar en wordt door de Europese Unie ondersteund met zes miljoen euro in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. Het project wordt gecoördineerd door het Belgische bedrijf Recticel.

 

Negentig procent 

 

Men wil negentig procent van het gebruikte polyurethaan terugwinnen en het herleiden tot grondstoffen voor bestaande of nieuwe producten - bijvoorbeeld een nieuw polymeer dat de duurzaamheid van thermoharders combineert met de recyclebaarheid van thermoplasten. Intelligente sorteermethoden zijn bijzonder belangrijk voor een efficiënte chemische recycling.

Covestro focust tijdens het project op het uitwerken van de best mogelijke manier om polyurethanen na gebruik chemisch te recyclen en de materiaalstromen die daarbij ontstaan verder kwalitatief te behandelen. Het doel is hoogwaardige grondstoffen te verkrijgen voor nieuwe polyurethaantoepassingen.  "Polyurethanen vormen een bijzonder veelzijdig en veelgebruikt type kunststoffen die wereldwijd in vele toepassingen voor comfort en veiligheid zorgen en als isolatiemateriaal bijdragen aan energiebesparing en daarmee aan duurzaamheid", zegt Nikola Schuck die de deelname van Covestro aan PUReSmart leidt. "Nu is het moment aangebroken ook de duurzame waarde van het materiaal aan het einde van zijn levensduur te verhogen.

 

Deelnemers  

 

Behalve Covestro en Recticel zijn de bedrijven BT-Wolfgang Binder (Oostenrijk), WeylChem InnoTec (Duitsland), Ecoinnovazione SRL (Italië) en Ayming (Frankrijk) betrokken bij het PUReSmart consortium. Academische partners zijn de Universiteit Gent (België), KU Leuven (België) en de Universidad de Castilla - La Mancha (Spanje).

 

Focus op ...

Agenda

7 mei 2019, Messehallen A2 Forum in Rheda-Wiedenbrück

KUTENO Kunststofftechnik Nord

Kunststoffenbeurs voor Noord-Duitsland

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

Meer agendapunten »