KunststofenRubber.nl

Evonik reorganiseert zijn business high-performance polymers

09 mei 2019 om 15:56 uur - WITTEN

Marl Chemical Park: Evonik reorganiseert zijn activiteiten voor high-performance polymeren binnen de polyamide-groep

Chemiebedrijf Evonik gaat zijn business voor high-performance polymeren binnen de polyamide-groep reorganiseren. Het bedrijf voor specialty chemicals is al begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek voor polyamide 12 en vergroot zijn productie van transparante polyamides in het Marl Chemical Park. Hiermee concentreert het bedrijf zijn activiteiten op het gebied van high-performance materialen voor de attractieve groeimarkten zoals automotive, olie en gas, 3D-printing en de optische industrie. Als onderdeel van de reorganisatie zal Evonik zich helemaal terugtrekken uit de polyftalamiden-business (PPA) in de fabriek in Witten.


"Het reorganiseren van onze polyamide-business zal onze productie en innovatiekracht op het gebied van specialties concentreren voor veelbelovende toepassingen in attractieve markten als  lichtgewicht construeren, 3D additive manufacturing en composieten. Op zijn beurt zal dit ons een stevige basis geven voor continue groei", verwacht Ralf Düssel, hoofd van hp-polymers business bij Evonik. "Voor onze klanten betekent de verandering dat we ons sterker focussen op de ontwikkeling van specialty-oplossingen."

 

400 miljoen

 

Evonik investeert ongeveer vierhonderd miljoen euro in de productie in Duitsland en dat zal de capaciteit voor PA12 met de helft laten toenemen. Het project vult het bestaande Marl Chemical Park in Noordrijn-Westfalen aan met extra fabrieken voor de polymeer en zijn voorlopers en men denkt dat het complex halverwege 2021 operationeel zal zijn. Tegelijkertijd gaat Evonik zijn productie van transparante polyamides in Marl uitbreiden. De productie-uitbreiding moet het eerste kwartaal van 2020 klaar zijn. De verandering gaat de totale productiecapaciteit van high-performance specialties van Evonik verdubbelen.

Een andere stap in het reorganisatieproces van de polyamides is dat Evonik stopt met de productie van PPA in zijn fabriek in Witten tegen het einde van het eerste kwartaal van 2020.

 

Personeel  

 

Evonik gaat personeel overplaatsen van de PPA-fabriek in Witten naar de fabriek in Marl, waar ze gaan werken in de PA 12-faciliteit. Hiermee kan bedrijf gebruikmaken van de tientallen jaren van opgedane kennis en ervaring ervaring in polymeerproductie en compounding. Momenteel werken bijna driehonderd medewerkers in Witten. Evonik heeft diverse productiefaciliteiten op een site van zestien hectare groot en is daarmee een van de belangrijke productie-sites van grondstoffen voor verf-, coatings- en lijmindustrie. In 2018 is de nieuwe productiefaciliteit voor specialty copolyesters in Witten opgestart.

Biopolymeren maken het productportfolio compleet. De bio-gebaseerde polymeren uit de Terra-serie blijven in het productportfolio en blijven in het nu gereorganiseerde aanbod van high-performance polymers. Evonik heeft vijftig jaar ervaring in de ontwikkeling en fabricage van high-performance plastics.

 

Focus op ...

Agenda

27 oktober 2020, Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe

The event covers the supply chain from design for raw materials, design for recycling, collection,...

29 oktober 2020, 's-Hertogenbosch

Engineering Event Safety

10 november 2020, Stuttgart, Duitsland

Composites Europe 2020

Meer agendapunten »