KunststofenRubber.nl

Kunststof fundatieblokken na 15 jaar opnieuw gebruikt

20 mei 2019 om 09:48 uur - VROOMSHOOP/ROTTERDAM

Vijftien jaar oude kunststof fundatieblokken zijn bij de sloop uit de grond gehaald en worden nu door de aannemer opnieuw ingezet. Dit is een voorbeeld van grondstofdelven in plaats van slopen, vindt De Groot Vroomshoop.


Bij de sloop van een portiekflat met dertig woningen aan de Persoonshaven in Rotterdam moesten ook de bergingen van die woningen worden gesloopt. De bergingen stonden op kunststof fundatieblokken en die bleken 'zo goed als nieuw' te zijn, volgens A. van Liempd Sloopbedrijven. Deze nam contact op Met De Groot Vroomshoop en om te peilen of die de blokken een tweede leven zou kunnen geven in een volgend bouwproject. De Groot kocht de blokken inderdaad terug en gaat ze nu ‘hoogwaardig hergebruiken'.

 

Fundatieblokken

 

De woningen aan de Persoonshaven in Rotterdam zijn omstreeks 1910 gebouwd en in 1987 gerenoveerd. Bij de woningen zijn begin deze eeuw de bergingen van De Groot Vroomshoop geplaatst om bewoners extra opslagruimte te bieden.  Bergingen van De Groot Vroomshoop zijn gefundeerd met gerecyclede kunststof blokken. Persoonshaven was destijds een van de eerste projecten waarin deze manier van funderen is toegepast. Gerecyclede kunststof is milieuvriendelijker dan betonnen fundatie. Het is UV-bestendig en houdt draagkracht bij extremere hoge en lage temperaturen. De blokken zijn lichter en daardoor gemakkelijker te tillen en te verplaatsen. En duurzamer dan beton, zo blijkt.

Niet slopen, maar delven

 

Het sloopbedrijf maakt duidelijk dat dit de nieuwe manier van werken is. ‘Wij slopen niet maar wij delven nieuwe grondstoffen. Door een slimme samenwerking tussen Woonstad Rotterdam van Van Liempd behouden we de waarde en sluiten we de cirkel', schrijft De Groot in het bericht. De circulaire economie biedt financiële kansen want de kunststof blokken kunnen tegen gunstige prijzen worden teruggekocht maar behouden gewoon hun materiele waarde. Bovendien kiezen woningcorporaties steeds vaker voor duurzame partners, aldus De Groot.

 

www.degrootvroomshoop.nl

 

Focus op ...

Agenda

17 september 2019, Evenementenhal Hardenberg

TIV 2019

Technisch Industriële Vakbeurs voor eindbeslissers als eindgebruikers in de maakindustrie.

25 september 2019, Koningshof Veldhoven

Kunststoffen 2019

De jaarlijkse Nederlandse beurs voor de wereld van kunststof en rubber. Gratis toegang via www...

16 oktober 2019, Messe Düsseldorf

K-2019 Düsseldorf

De grootste vakbeurs voor de wereld van kunststof en rubber. De beurs vindt eens per drie jaar plaats.

Meer agendapunten »