KunststofenRubber.nl

PRE: eisen voor recycling flexibel PE in Europa

17 juni 2019 om 14:01 uur - BRUSSEL

De koepelorganisatie Plastics Recyclers Europe heeft een notitie uitgebracht waarin de eisen zijn geïdentificeerd voor de toename van de recycling van flexibel polyethyleen als grondstof van hoge kwaliteit met de inzet van een duurzaam en kostenefficiënt proces.


 PE flexible recycling in Europe _ June 2019.

 

De kunststofverwerkers hebben ongeveer negen miljoen ton per jaar nodig daarmee is LLDPE en LDPE de op één na meest gebruikte hars die in Europa wordt verwerkt en heeft daarmee een hoog recyclingpotentieel. Maar, de huidige recyclingpercentages van deze polymeer liggen rond iets boven de dertig procent vanwege uitdagingen die eerst moeten worden overwonnen voordat men verder komt dan het laaghangende fruit alleen. "Plastic afvalfolie wordt nog steeds gezien als een veeleisende en moeilijke stroom om te behandelen maar in Europa hebben we al bewezen dat zelfs rekfolierecycling mogelijk is. Maar om grotere hoeveelheden te bereiken hebben we van de waardeketen een keihard commitment nodig om dit materiaal volledig duurzaam te kunnen maken", schrijft voorzitter Ton Emans van Plastics Recyclers Europe in het bericht.

 

Drie knelpunten

In de notitie staan (weer) de drie belangrijkste knelpunten gespecificeerd vanaf lage inzamelingspercentages, slechte kwaliteit van het inputmateriaal, het gebrek aan design-for-recycling en ook de continue ontwikkeling van recyclingtechnieken.
Op de eerste plaats moet een geharmoniseerd inzameling- en sorteringsproces op EU-niveau worden geïntroduceerd om zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het ingezamelde materiaal te verhogen.
Ten tweede: design van plastic verpakkingen bepaalt tot op grote hoogte de mate waarin verpakkingen kunnen worden gerecycled, omdat structuren en materialen die niet geschikt zijn voor mechanische recycling een recyclinglijn verstoren. Daarom moeten specifieke richtlijnen voor design-for-recycling worden gevolgd bij de productie en bij de introductie van elk soort innovatie op de markt.
Ten derde: hoewel de verbeteringen in recycling- en sorteertechnieken zijn toegenomen gedurende de laatste jaren, moet worden geïnvesteerd in research & development om continu de kwaliteit te verbeteren. De inspanningen van de industrie zouden moeten worden versterkt door wetgeving die de condities bepaalt. Alle lidstaten en regio's moeten de EU-wetgeving grondig implementeren.

 

Stappen zetten  

De nieuwe regelgeving die is geïntroduceerd door de vernieuwde Waste Package, Plastics Strategy en Single Use Directive verplicht de industrie onmiddellijk stappen te zetten in de productie en het afvalmanagement van plastic verpakkingen. De nieuwe doelen worden alleen bereikt als de belangrijkste knelpunten worden aangepakt en de oplossingen uitgewerkt. Men moet toewerken naar veilige, lichte en functionele verpakkingen terwijl end-of-life-recyclebaarheid daarbij een must is.  

 

Plastics the facts - Analysis of European plastics production, demand and waste data. Plastics Europe. 2018

 

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

23 juni 2020

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 september 2020, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

Meer agendapunten »