KunststofenRubber.nl

Plastics2Fuel: schone diesel uit Noordzee-zwerfplastic

06 augustus 2019 om 17:00 uur - AMSTERDAM

De Texelse vissersvloot krijgt diesel geleverd dat is geproduceerd uit afvalplastic uit de Noordzee

Het Australische Integrated Green Energy Solutions (IGES), brandstofdistributeur FinCo en vissersorganisatie CIV Texel werken samen in het pilotproject Plastics2Fuel om niet-recyclebaar plastic afval uit de Noordzee te verzamelen en te verwerken tot dieselbrandstof voor de Texelse vissersvloot.


IGES en FinCo Fuel Nederland sloten half juli onder de naam Plastics2Fuel een afnameovereenkomst voor de duur van vijf jaar van nieuwe transportbrandstoffen die IGES vanaf deze zomer in een nieuwe installatie in Amsterdam gaat produceren uit niet-recyclebaar plastic. IGES heeft de installatie vanuit Australië aangevoerd om te monteren op de locatie in het Amsterdamse havengebied. FinCo zal de brandstoffen via zijn eigen distributienetwerk op  de markt brengen. De voornaamste afnemers zijn de marine, vissers en de transportsector.

 

35 miljoen liter 

 

IGES is een beursgenoteerde onderneming uit Australia. Het bedrijf ontwikkelde een gepatenteerde technologie en een productiesysteem dat niet-recyclebaar plastic omzet in brandstof. Dit heeft een positief effect op milieugebied en met name met betrekking tot het hergebruik van plastic afval. IGES bouwt momenteel in Amsterdam de fabriek die dagelijks  96 ton afvalplastic gaat omzetten in transportbrandstof, op jaarbasis levert dat ongeveer 35 miljoen liter brandstof op. Er zijn concrete plannen om de productiecapaciteit in stappen te verviervoudigen. De gepatenteerde techniek van IGES converteert gebruikt, niet-recyclebaar plastic tot relatief schone brandstof die voldoen aan internationale normen zoals EN590 (diesel) en EN228 (benzine). IGES is naar eigen zeggen de enige onderneming wereldwijd die brandstoffen kan leveren die gewonnen zijn uit niet-recyclebaar plastic zonder dat daar verdere raffinage of toevoegingen voor nodig zijn.

 

IGES Waddenzee dieselolie afvalplastic Paul harkema

 

De Nederlandse overheid is geïnteresseerd in het project, getuige de aanwezigheid van staatssecretais Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Verder op de foto (vlnr) Paul Harkema  (IGES), Paul Dickson (IGES),  Floris Geeris (IGES),  Maarten Drijver van CIV Texel en  Bart-Willem ten Cate van FinCo. 

 

 

Showcase

 

IGES, FinCo Fuel Nederland en de Texelse visserscoöperatie CIV Texel zijn het samenwerkingsverband overeengekomen dat een showcase zal vormen voor de circulaire economie. De deelnemende vissers verzamelen al het niet-recyclebare plastic afval dat in hun netten komt en leveren dat aan IGES die het verwerkt tot dieselbrandstof. FinCo levert de brandstof vervolgens terug aan de vissers als schone diesel voor hun boten.

 

Focus op ...

Agenda

13 januari 2020, Deventer

Inleiding Rubbertechniek

Kennis maken met de verschillende rubbersoorten, hun eigenschappen. grondstoffen, verwerkingstechnieken...

20 januari 2020, Deventer

Inleiding Rubbertechnologie

22 januari 2020, Brussel

Future of Polyolefins Summit

Meer agendapunten »