KunststofenRubber.nl

Zwarte plastic verpakking wel zichtbaar voor sorteermachines

26 augustus 2019 om 13:50 uur - MUTTENZ

Zwarte plastic verpakking zijn toch zichtbaar te maken voor sorteermachines in de recycling door de inzet van nieuwe kleurstoffen CESA-IR, claimt additievenfabrikant Clariant.


De nieuwe Clariant CESA-IR additive masterbatch is nu beschikbaar om donkergekleurde plastics zichtbaar te maken voor near-infrared sensoren die worden gebruikt in geautomatiseerde sorteerinstallaties voor polymeren.

 

Uitfaseren

Veel bedrijven gebruiken zwarte verpakkingen voor hun prestigemerken maar de problemen die deze verpakkingen opleveren in recyclingsystemen heeft geleid tot een oproep om zwarte verpakkingen uit te faseren.  Nu kunnen de nieuwe masterbatches helpen dit probleem op te lossen. Het materiaal van Clariant is onderdeel van het programma ‘Design for Recycling'.  Men erkent dat recycling de basis is voor een circulaire economie en Clariant Masterbatches en de Packaging Market groep maakt veel geld vrij uit de gehele waardeketen van de verpakkingen om te verzekeren dat een steeds hoger percentage van de plastic verpakkingen wordt gerecycled.

 

NIR absoberen

In de meeste geautomatiseerde sorteerinstallaties schijnt infrarood licht op de verpakkingen en omdat verschillende polymeren dit zeer verschillend weerkaatsen  kunnen NIR-sensoren onderscheid maken tussen HDPE, LDPE, PP, polyester en verschillende andere veelgebruikte polymeren in de verpakkingen van vandaag de dag. Helaas zijn de carbon black-pigmenten stoorzenders in de sortering omdat zij bijna alle NIR absorberen en niet terugkaatsen. Het systeem ziet deze verpakkingen dus niet. Alessandro Dulli van Clariant: "Als gevolg van dit fenomeen wordt veel van de donkere materialen niet ontdekt in de sorteermachine. Veel merkeigenaren worden onder druk gezet om af te zien van zwarte verpakkingen om milieutechnische redenen.  In samenwerking met deze merkeigenaren heeft Clariant nu een manier ontwikkeld om toch een overtuigende zwarte kleur te realiseren zonder de detecteerbaarheid in het recyclingproces in de weg te staan."

 

Net als ongekleurd PP

Specifieke CESA-IR formuleringen zijn ontwikkeld om het mogelijk te maken infrarood-detecteerbaarheid  van zwart HDPE en LDPE in spuitgiet en extrusie blow-molded producten, zwarte PP in foliën en spuitgietproducten plus zwarte PET en C-PET in platen en films.  Er zijn test gedaan door Tomra Sorting Recycling in Noorwegen, een specialist voor equipment voor recyclingoplossingen en carbon black-houdend PP was in de basis onzichtbaar op een transportband. Het zelfde materiaal met het andere kleursysteem inclusief de CESA-IR additive masterbatches bleek goed detecteerbaar te zijn met reflecteerbaarheidniveaus die net zo goed zijn als bij niet gekleurde PP.

(bron: Clariant )

 

Focus op ...

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

14 september 2022, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2022

Het Mikrocentrum organiseert de gratis toegankelijke, succesvolle Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen...

19 oktober 2022, Dusseldorf

K 2022

Wereldwijde handelsbeurs voor de kunststof- en rubberindustrie

Meer agendapunten »