KunststofenRubber.nl

Circular Plastics Alliance voor kunststofrecycling opgericht

20 september 2019 om 17:00 uur - BRUSSEL

Ongeveer honderd partners hebben in Brussel de oprichtingsakte ondertekend van de 'Circular Plastics Alliance' om het recycleren van kunststoffen in Europa aan te jagen en te promoten.


De alliantie werd opgericht door de Europese Commissie en bestrijkt alle gebieden van de waardeketen: van producenten en verwerkers van kunststoffen, via grote retailers tot afvalverwerkers en recyclingbedrijven. Het belangrijkste doel van de alliantie is ervoor te zorgen dat in de Europese Unie tussen nu en 2025 elk jaar tien miljoen ton gerecycleerde kunststoffen zal worden gebruikt, dit in overeenstemming met de kunststofstrategie van de Europese Commissie. De ceremonie werd bijgewoond door driehonderdvijftig deelnemers, waaronder Frans Timmermans (de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie) en Elżbieta Bieńkowska, de commissaris voor interne markt en industrie.

 

Zie hier de officiële verklaring  

 Circular Plastics Alliance - Declaration 2019.
 

 

Ceo Markus Steilemann van materiaalfabrikant Covestro is een van de ondertekenaars. "De overgang van een lineaire economie naar een kringloopeconomie kan alleen maar worden gerealiseerd met steun van veel partners uit verschillende sectoren. De oprichting van de Circular Plastics Alliance is een belangrijke stap in deze richting. Europa kan hier een impuls geven." Als 's werelds grootste materiaalproducent zegt Covestro in de nieuwe alliantie onder meer te willen helpen om kunststoffen vanaf de basis zo te ontwerpen dat ze uiteindelijk gemakkelijk te recycleren zijn. Bovendien kan het bedrijf zijn expertise en innovatiekracht inzetten, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van chemische recycling en ten behoeve van de realisatie van een efficiënte inzameling en sortering van afval.  De alliantie streeft er ook naar dat kunststofafval niet langer in het milieu en op stortplaatsen terechtkomt, maar op de juiste manier wordt ingezameld en weer hergebruikt. 

 

End Plastic Waste

 

In een andere alliantie, namelijk de Alliance to End Plastic Waste, een wereldwijd netwerk van bedrijven dat zich inzet voor het verminderen van afval met name in de oceanen, wil een veertigtal bedrijven uit de chemie, kunststoffen, consumptiegoederen en afvalbeheer in  de komende vijf jaar samen anderhalf miljard dollar beschikbaar stellen. Hiermee wil men rivieren schoonmaken, nieuwe recyclingtechnologieën ontwikkelen en de samenleving bewustmaken van het fenomeen plastic afval.

 

Focus op ...

Agenda

23 juni 2020

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

1 september 2020, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

Meer agendapunten »