KunststofenRubber.nl

Indaver gaat installatie bouwen voor chemische recycling van end-of-life plastics

25 oktober 2019 om 09:16 uur

Afvalbeheerder Indaver heeft de omgevingsvergunning ontvangen voor de bouw van een nieuwe demo installatie voor het recyclen van 15000 ton end-of-life plastics op jaarbasis. De installatie zal dagelijks circa vijftig ton plastics recyclen tot waardevolle basisgrondstoffen voor de industrie.


Indaver is van plan de installatie te bouwen op haar terrein in Antwerpen. Het bedrijf streeft ernaar om de eerste afvalstromen te verwerken tegen de zomer van 2021.

Indaver streeft er steeds naar om materialen en energie terug te winnen uit de afvalstromen die ze verwerkt om zo de materiaalketens te sluiten zonder verlies van waarde. De Plastics2chemicals installatie biedt een recyclingoplossing voor bijvoorbeeld gemengde polyolefines enerzijds en polystyreen anderzijds.

Paul De Bruycker, CEO Indaver: 'Met ons innovatieve Plastics2chemicals project, zal Indaver erin slagen om plastics te recyclen tot basischemicaliën voor de industrie. We maken zo onze ambities waar om als afvalbeheerder een essentiële rol te spelen in de circulaire economie. We winnen waardevolle grondstoffen terug uit plastics en creëren zo waarde voor de maatschappij en onze klanten.'

Dankzij de steeds verfijndere inzameling en sortering van plastic verpakkingsmaterialen zullen de komende jaren meer fracties op de markt komen die geschikt zijn voor nieuwe recyclingtechnologieën zoals P2C.

Plastics2chemicals, een circulaire oplossing

Indaver ontwikkelde met haar Plastics2chemicals project een innovatieve depolymerisatietechniek om afgedankte plastics om te vormen tot basischemicaliën. Tijdens het verwerkingsproces worden de plastics afgebroken tot kleinere koolstofketens of monomeren. De polyolefines (PE and PP) zullen basisproducten zoals naphtha en wax opleveren. De polystyrenen worden afgebroken tot monomeren die opnieuw als grondstof bruikbaar zijn. P2C levert zo nieuwe grondstoffen met dezelfde kwaliteit als primaire grondstoffen. De gerecyclede producten beantwoorden aan de vereisten voor direct industrieel gebruik in petrochemische processen. De nieuwe polymeren zijn ook geschikt voor toepassingen in de voedingsindustrie.

 

Focus op ...

Agenda

15 september 2020, Utrecht

Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

15 september 2020, Geleen

3D Printing Materials Conference

3D Printing Materials Conference is a platform and information interface enabling an exchange of...

27 oktober 2020, Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe

The event covers the supply chain from design for raw materials, design for recycling, collection,...

Meer agendapunten »