KunststofenRubber.nl

Luchtjes verwijderen uit gerecycled plastic met waterdamp

17 december 2019 om 11:26 uur

Aan de onderzoeksgroep Afvalmanagement, Energie en Nanotechnologie (REMAN) van de Universiteit van Alicante (UA) is een technologie met stoomdestillatie ontwikkeld voor het verwijderen van geuren uit kunststof dat word gerecycled.

Aan de onderzoeksgroep Afvalmanagement, Energie en Nanotechnologie (REMAN) van de Universiteit van Alicante (UA) is een technologie met stoomdestillatie ontwikkeld voor het verwijderen van geuren uit kunststof dat word gerecycled. De innovatie verbetert volgens de onderzoekers het hergebruik van kunststofafval uit huishoudelijk en industrieel afval.


De recent gepatenteerde methode heeft inmiddels al de interesse van vijf bedrijven weten te wekken, inclusief een multinational. De technologie verwijdert vervuilende en geurstoffen uit gerecycleerde kunststoffen met behulp van waterdamp, legt onderzoeker Andrea Cabanes uit. Zij en hoogleraar Chemische Engineering Andrés Fullana hebben anderhalf jaar lang gewerkt aan de ontwikkeling van het nieuwe proces.

 

Steeds meer vraag

Cabanes en Fullana werken met plastic bakjes, omdat er steeds meer vraag is naar verbetering van de kwaliteit van deze gerecyclede materialen. De herbruikbaarheid van huishoudelijk plastic afval is echter beperkt vanwege het hoge gehalte aan voedselafval en reinigingsmiddelen. Volgens beide onderzoekers worden ze geabsorbeerd in de polymere matrix, waardoor ze vervuilende stoffen worden en dus de slechte geur veroorzaken.

 

Toegevoegde waarde

De vluchtige organische stoffen (VOS) kunnen volgens de onderzoekers momenteel niet worden verwijderd geëlimineerd door conventioneel wassen of mechanische recycling. Daarom is het noodzakelijk om dit kunststofafval op de meest efficiënte en milieuvriendelijke manier te recyclen, zodat het later als grondstof kan worden gebruikt. Deze plastic opwerking zou ook bijdragen tot minder storten, een verlaging van de productiekosten in de industrie en een verhoging van de toegevoegde waarde van het product.

 

Proces

Het geoctrooieerde proces omvat zes verschillende stappen. De eerste bestaat uit de scheiding en voorbehandeling van de kunststof. In de tweede stap gaat het materiaal door de shredder. De derde stap s een chemische reiniging met een oppervlakteactieve stof (zeep), gevolgd door het spoelen van de kunststof als vierde fase. De vijfde stap is het mechanisch drogen en de zesde is de ontgeuring van de kunststof in een stoomdestillatiekolom.

 

Focus op ...

Agenda

27 oktober 2020, Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe

The event covers the supply chain from design for raw materials, design for recycling, collection,...

29 oktober 2020, 's-Hertogenbosch

Engineering Event Safety

10 november 2020, Stuttgart, Duitsland

Composites Europe 2020

Meer agendapunten »