KunststofenRubber.nl

TU eindhoven lanceert sportieve circulaire auto

21 januari 2020 om 09:50 uur

Auto Luca van TU/ecomotive moet bijdragen aan het verminderen van plastic afval. (Foto: TU Eindhoven)

TU/ecomotive heeft het design van haar zesde wagen, Luca, gepresenteerd. Het is de opvolger van 'de eerste circulaire auto ter wereld', met een sportiever ontwerp. De auto moet een bijdrage leveren aan het verminderen van plastic afval en bestaat grotendeels uit gerecycled afval.


De twintig studenten van TU/ecomotive werkten onder andere samen met een Israëlische start-up, die huisafval verwerkt tot ubq-materiaal. Hiermee werd de helft van de koets van de auto gemaakt. De andere helft bestaat uit gerecycled polypropyleen. Verder gebruikt het team gerecyclede PET-flessen voor de sandwich-structuur en het vlas-materiaal (dat ze ook bij de eerdere auto's gebruikten) voor de rest van de monocoque.

De auto zal twee volledig elektrische 'in-wheel' motoren krijgen in de achterwielen, om verliezen in de aandrijflijn te voorkomn. Hiermee wordt een batterij-naar-wiel efficiëntie bereikt van 92 procent, waar dit in een elektrische auto normaal zo'n zeventig procent is en in een auto op benzine zelfs maar zestien procent. De auto zal rond de vierhonderd kilo wegen, wat veel lichter is dan de gemiddelde auto. Daarmee rijdt de auto meteen ook zuiniger. De komende tijd gaat het team verder met de bouw van de auto, en willen ze deze ook geschikt maken om legaal de weg op te maken. De auto moet uiteindelijk in juni 2020 klaar zijn.
 

Focus op ...

Agenda

10 november 2020, Online

Formnext 2020

Formnext is the leading exhibition and conference dedicated to additive manufacturing and all of its...

17 november 2020, Gorinchem

Vakbeurs recycling 2020

Op 17, 18 & 19 november 2020 vindt de 11e editie van vakbeurs Recycling plaats in Evenementenhal...

17 november 2020, Online

Sustainable plastics & materials expo 2020

On 17 November 2020 the North of the Netherlands will organise the first Chemport Sustainable Plastics...

Meer agendapunten »