KunststofenRubber.nl

Bioplastic uit stedelijk bioafval

31 januari 2020 om 11:22 uur

Meer dan zeventig procent van de inwoners van Europa woont in stedelijk gebied. Via afvalwaterzuiveringen produceren zij een grote hoeveelheid bioafval. Het Europese project RES URBIS (Resources from Urban Bio-waste) toont aan dat je hier onder andere bioplastic van kan maken.


Bovendien is binnen het project aangetoond dat binnen de bestaande waardeketens producten van biologische oorsprong kunnen worden gemaakt - zoals bioplastic - met een hogere economische waarde dan klassieke compost en biogas. En dat alles technisch en economisch levensvatbaar.

 

30 kg PHA

Het experimentele deel van het project is uitgevoerd in twee proefinstallaties - een in Lissabon (Portugal) en een in Treviso (Italië) - en in vijf laboratoria. Een van de laboratoria bevindt zich in de faculteit Scheikunde van de Universiteit van Barcelona. In totaal is 30 kg polyhydroxyalkanoaat (PHA), het basispolymeer voor de productie van bioplastic met vluchtige vetzuren uit de afbraak van afval. Voor de productie van basispolymeer zijn drie nieuwe extractiemethoden gebruikt en het PHA is later door de deelnemende industriële partners verwerkt tot bioplastic voor commercieel gebruik.

 

Positief

'De resultaten van het project zijn zeer positief. We hebben filmstalen van bioplastic verkregen om te gebruiken als tussenlaag met aangrenzende film. De commerciële mogelijkheden zijn groot. Het bioplastic kan worden gebruikt als duurzame goederen en voor biocomposieten met vezels uit park- en tuinafval', aldus Joan Mata, professor van de afdeling Chemische Technologie en Analytische Chemie van de Universiteit van Barcelona. Gekeken is ook naar de Europese regelgeving over de mogelijke risico's voor de gezondheid en het milieu van chemische producten (REACH-CLP), en hoewel er nog veel moet worden gedaan aan de definitie van de eindtoestand van het product, 'is het scenario voor de commercialisering van het product zeer gunstig', volgens Mata.

 

Levenscyclusanalyse

De levenscyclusanalyse van de bioplastics laat zien dat het materiaal- en energieverbruik bij PHA-productie door bioraffinage een lagere milieu-impact hebben dan die van de plasticproductie met fossiele oorsprong. De technologieketen in het RES URBIS-project heeft de anaërobe vergisting van het bioafval verbeterd. De economische analyse toont aan dat de productie van PHA voor EUR 3/kg levensvatbaar is. Onder gunstige omstandigheden kan het zelfs goedkoper. De kostprijs van commercieel verkrijgbaar PHA uit specifieke granen ligt volgens de onderzoekers op dit moment op EUR  4 - 5/kg. 'De volgende stap zal zijn om via de EU en de particuliere sector financiering te krijgen voor de bouw van een demonstratie-installatie', aldus Mata.

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »