KunststofenRubber.nl

's Werelds sterkste vezel wordt biobased dankzij samenwerking

16 maart 2020 om 17:30 uur

DSM, SABIC en UPM Biofuels gaan samenwerken om de duurzaamheidsvoetafdruk van Dyneema, 's werelds sterkste vezel, te verbeteren. De vezel zal voortaan biobased zijn, met als grondstof een restproduct uit de papierindustrie, die wordt omgezet tot ethyleen.


De samenwerking zorgt ervoor dat Dyneema overgaat op biogebaseerde grondstoffen door gebruik te maken van SABIC's Trucircle-oplossingen voor gecertificeerde hernieuwbare producten. DSM maakt daarmee zijn belofte waar om de duurzaamheidsvoetafdruk van Dyneema te verbeteren en gaat zo over op een circulaire, biogebaseerde economie.

In december 2019 kondigde DSM ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen aan voor zijn Dyneema high performance fibers. Deze nieuwe samenwerking is een belangrijke stap in het realiseren van de doelstelling om in 2030 ten minste zestig procent van de grondstoffen te betrekken uit biobased grondstoffen. De overgang naar biobased grondstoffen zal de unieke eigenschappen van Dyneema behouden, waardoor klanten een duurzamere oplossing kunnen kiezen zonder dat dit ten koste gaat van de procesefficiëntie of de prestaties van het eindproduct. Het biobased materiaal van Dyneema zal de wereldwijd erkende ISCC Plus-certificering dragen en vereist geen herkwalificatie van downstreamproducten. Bio-based Dyneema zal vanaf april 2020 beschikbaar zijn.

UPM Biofuels produceert de biogebaseerde grondstof UPM BioVerno uit het residu van het pulpproces in de papierindustrie. Dit wordt vervolgens verwerkt door SABIC tot hernieuwbaar ethyleen, onder de papraplu van haar Trucicle-producten. Trucircle bevat gecertificeerde hernieuwbare producten, met name harsen en chemicaliën uit biogebaseerde grondstoffen die niet concurreren met de voedselketen en bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot.


Wilfrid Gambade, President DSM Protective Materials: 'Door samen te werken met SABIC en UPM Biofuels zetten we de volgende belangrijke stap in ons duurzaamheidstraject en stimuleren we de overgang van conventionele naar hernieuwbare grondstoffen in onze industrie. Door de impact van onze materialen te verbeteren, samen met onze partners, helpen we zowel de mensen als het milieu waarin ze leven te beschermen. Op deze manier gebruiken we onze heldere wetenschap om een helderder leven te bieden.'

 

Focus op ...

Agenda

8 maart 2022, Parijs, Frankrijk

JEC World 2022

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

15 maart 2022, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

31 maart 2022, Wenen, Oostenrijk

European Thermoforming Conference

The European Thermoforming Conference is unique because it is run specifically for the thermoforming...

Meer agendapunten »