KunststofenRubber.nl

Zelf recycleerbaarheid van kunststofverpakkingen evalueren

26 mei 2020 om 08:09 uur

Op recyclass.eu kunnen merkeigenaren een zelfevaluatie uitvoeren van de recycleerbaarheid van hun kunststofverpakkingen. (Foto: RecyClass)

In 2019 hebben verschillende spelers uit de waardeketen van kunststofverpakkingen hun krachten gebundeld in het initiatief van het RecyClass Platform, om geharmoniseerde Design for Recycling richtlijnen, een scoremethode en testprotocollen te creëren om de recycleerbaarheid van kunststofverpakkingen en van nieuwe verpakkingstechnologieën op de Europese markt te beoordelen.


Het werken volgens de RecyClass richtlijnen maakt het veel duidelijker voor ontwerpers om recyclebare verpakkingen te creëren, en voor merken en verwerkers om de recycleerbaarheid van hun bestaande specifieke verpakkingen te beoordelen. Merkeigenaren, retailers en converters kunnen een eerste zelfevaluatie maken van de recycleerbaarheid van hun specifieke kunststofverpakkingen aan de hand van de Design for Recycling richtlijnen en de scoring die beschikbaar is op de RecyClassTool via www.recyclass.eu . De volgende stap is het verkrijgen van een certificering van deze zelfevaluatie door een derde partij.

Om deze certificering te operationaliseren, zal RecyClass een beroep doen op een reeks erkende Certificatie-instellingen in heel Europa, die gekwalificeerd zijn om verpakkingen te beoordelen volgens de RecyClass-methode. De eerste drie organisaties die hun interesse hebben uitgesproken om Certificatie-instelling te worden zijn plastship, RECOUP en SUEZ.Circpack®. De auditors worden gekwalificeerd via een Accreditatiecursus in overeenstemming met de procedures en kwaliteitsmanagementsystemen voor Recyclable-certificering.

Grensoverschijdend

"Dit is een grote verbetering", zegt Gian de Belder, voorzitter van de Raad van Advies van RecyClass. "Merkeigenaren en verpakkingsbedrijven werken doorgaans grensoverschrijdend. Tot nu toe hebben we gezien dat er veel verschillende regionale richtlijnen en scoringsmethodes bestaan. Deze verschillen maakten het bijna onmogelijk om keuzes te maken die alle markten zouden bedienen. Nu kan de waardeketen zich echt richten op het verbeteren van de recycleerbaarheid van verpakkingen voor heel Europa."

Bovendien richt de samenwerking zich op de ontwikkeling van sorteerprotocollen en het opzetten van een database van inzamelingssystemen in heel Europa, waarmee ook rekening zal worden gehouden bij de beoordeling van de recycleerbaarheid van een verpakking.

Een verdere uitbreiding van deze samenwerking wordt in de komende maanden verwacht. Alle andere initiatieven en instanties die zich bezighouden met het ontwerpen van kunststofverpakkingen zijn welkom om zich bij deze samenwerking aan te sluiten en uiteindelijk een kunststofcirculatie te maken.

 

Focus op ...

Agenda

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

15 september 2020, Utrecht

Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

15 september 2020, Geleen

3D Printing Materials Conference

3D Printing Materials Conference is a platform and information interface enabling an exchange of...

Meer agendapunten »