KunststofenRubber.nl

Studententeam iFall van TU Delft wint ontwerpwedstrijd met 3D-geprinte toren

30 april 2021 om 09:47 uur

De zes ingezonden designs voor de AM-wedstijd van Sampe Benelux. (Foto: TPAC)

Jurylid Ferrie van Hattum van Saxion-TPAC met de inzendingen en de trofee. (Foto: TPAC)

Het studententeam iFall van de technische universiteit Delft won de wedstrijd voor additive manufacturing die was georganiseerd door Sampe Benelux. Hun zogenoemde iFall-toren voldeed al met al het best aan de gestelde eisen.


Studententeams uit de Benelux werden door de Society for the Advancement of Material and Process Engineering (Sampe) uitgenodigd deel te nemen aan een wedstrijd op het gebied van additive manufacturing. Zes teams gaven hieraan gevolg en stuurden hun ontwerpen in. De 3D-geprinte resultaten hiervan zijn onlangs beoordeeld en getest in de testbank in het gespecialiseerde laboratorium van het ThermoPlastic composites Application Centre (TPAC) van Saxion in Enschede. Na de tests kon het team iFall van de TU Delft tot winnaar worden uitgeroepen.

 

Combinatie van criteria

Het draaide allemaal om het ontwerp van een stijve verticale vorm, een zuil of toren. In de testbank werd de toren loodrecht belast met een continu toenemende kracht totdat de toren brak of op een of andere manier sneuvelde. De winnaar werd uiteindelijk het ontwerp van het team iFall uit Delft, niet omdat dit ontwerp de grootste kracht kon weerstaan of het lichtste was, maar omdat dit ontwerp overall genomen de hoogste score haalde. Het ging om de combinatie tussen de criteria gewicht, hoogte en sterkte. De tweede en derde prijs gingen naar de teams Karamba en DASM, beide ook afkomstig van de TU Delft. De andere drie teams waren afkomstig van de Universiteit Gent.

 

Jurylid Ferrie van Hattum is ook lector lichtgewicht construeren bij Saxion en leidt het TPAC: "Na alle tests in ons laboratorium zijn de scores bepaald via een formule. Het is in feite zo dat hoe hoger de toren is, hoe beter dat is voor de score. Bij het gewicht werkt het andersom, dus hoe zwaarder hij is, hoe slechter. De winnaar van deze wedstrijd was iFall. Het gaat om de combinatie van de resultaten: hun ontwerp was niet het lichtste maar ze wonnen punten op de hoogte ervan, waar andere teams strafpunten kregen. Het is mooi te zien dat studenten binnen de gestelde eisen het uiterste weten te halen uit materiaal en constructie. Dat is precies wat je wilt met lichtgewicht construeren."

 

Het iFall-team bestond uit de studenten Huub Urselmann, Ranjan Gaur, Arshdeep Brar, Miguel Alonso Diaz en Palak Singh. Zij waren blij met het behaalde resultaat en zeiden veel plezier te hebben beleefd aan de teamprestatie.

 

Focus op ...

Agenda

9 november 2021, Stuttgart, Duitsland

Composites Europe 2021

16 november 2021, Gorinchem

Vakbeurs recycling 2020

Op 16, 17 & 18 november 2021 vindt de 11e editie van vakbeurs Recycling plaats in Evenementenhal...

17 november 2021, 's-Hertogenbosch

Engineering Event Safety

Meer agendapunten »