KunststofenRubber.nl

Composiet van vlas voor circulaire speedboot

21 juli 2021 om 10:16 uur

Yoni de Munter bouwt met zijn start-up ECO2boats aan de eerste circulaire speedboot ter wereld. Waar boten gebruikelijk van plastic, hout of glasvezel worden gebouwd, wordt de OCEAN 7 gemaakt van vlas van Vlaamse bodem.


Hiervoor gebruikt ECO2boats Ecomp, de vezels van de composiet worden gemaakt van basalt en vlas van eigen bodem. Dankzij die 100% natuurlijke vezels weegt de romp van de OCEAN 7 maar 490 kg, in tegenstelling tot de 1 ton van een traditionele speedboot. Nog een groot verschil: typische glasvezelboten zijn enorm vervuilend, terwijl de OCEAN 7 dankzij de vlasplanten juist 1 ton CO2 uit de lucht haalt. Om de circulaire speedboot te financieren, haalt ECO2boats momenteel geld op via doneeractie.nl en de WinWinleningen van PMV/z. Volgend jaar wil ECO2boats met de OCEAN 7 het Kanaal oversteken.

 

Met een ander materiaal verandert ook de productiemethode van de boot. ECO2boats maakt gebruik van een mal waarop de vlasdoeken in lagen worden aangebracht. Met vacuüminfusie wordt uiteindelijk de vorm van de boot gecreëerd. Hierbij is geen plastic kern nodig, wat de boot beter recycleerbaar maakt.

 

De speedboot is 100% circulair. ECO2boats koopt oude boten terug aan, vermaalt het composiet en hersmelt het naar nieuwe toepassingen zoals de zitting van een stoel. En dankzij de speciaal ontwikkelde epoxylijm zal de OCEAN 7 na een levenscyclus van vijftig jaar in de toekomst zelfs herleid worden tot meststof voor de natuur.

 

Na uitgebreide tests zal de revolutionaire speedboot in het najaar van 2021 aan het grote publiek worden voorgesteld. De boot zal tussen de dertig- en zestigduizend euro gaan kosten. In 2022 wil de start-up met de eerste ecologische speedboot ter wereld het Kanaal oversteken.  

 

eco2boats 

Yoni De Munter (22), oprichter ECO2boats (Foto: ECO2boats) 

 

Focus op ...

Agenda

19 oktober 2022, Dusseldorf

K 2022

Wereldwijde handelsbeurs voor de kunststof- en rubberindustrie

17 oktober 2023, Friedrichshafen, Duitsland

Fakuma 2023

More than 1900 exhibitors will present their international offerings on the world’s leading technical...

Meer agendapunten »