KunststofenRubber.nl

FD: 'Ziek door hip aanrechtblad: ook in Nederland komt onderzoek'

26 januari 2024 om 16:04 uur

'Ziek door hip aanrechtblad: ook in Nederland komt onderzoek'. Dat kopte het FD vandaag. De krant vestigt daarmee de aandacht van ondernemend Nederland op de schade die het zagen en schuren van composiet aanrechtbladen toebrengt aan de longen van de verwerkers.


Silicose. Het is in Nederland een reeds lang bekend fenomeen: mijnwerkers hadden er ook last van. Maar het is wel een tijd weggeweest. En terwijl de natuursteenindustrie zich goed bewust is van de schade die het fijne stof dat vrijkomt bij zagen en schuren aan de longen kan toebrengen, is dit van composiet minder bekend.

 

Daarbij is de schade bij composiet vele malen groter dan van bijvoorbeeld graniet of marmer, omdat de hoeveelheid kristallijne silica in composiet zeer hoog is: tot 95%, terwijl dat in natuurlijke steensoorten als marmer 3% is en in graniet gemiddeld 30%. En de kristallijne silica, ook kwartsstof of kwartsiet, is de probleemveroorzaker: het stof veroorzaakt niet alleen reguliere stoflongen, maar ook kanker.

 

In Australië, Californië, Israël en Spanje zijn al veel mensen die met kwartscomposiet werken  onderzocht. Er lopen rechtzaken en regels worden aangescherpt.

 

In Nederland is er minder aandacht voor de kwaal, omdat het composiet hier niet wordt vervaardigd. Alleen de eindafwerking wordt hier wel gedaan. Waar de grote verwerkers zich volgens de Arbeidsinspectie goed bewust lijken van de risico's, werken de mensen die de aanrechtbladen plaatsen, veelal ZZP'ers, veelal onbeschermd. Zij lopen dus de grootste risico's. Ze kunnen zich beschermen met gezichtsmaskers en/of waterzagen, maar zijn zich niet altijd van de risico's bewust.

 

Het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht gaat de blootstelling aan kwartsstof in Nederland nu in kaart brengen. ‘We moeten de huidige werkpraktijk daarom opnieuw evalueren', zegt Kees Eckhardt van branchevereniging van afbouwers NOA in het FD.

 

Bron: fd.nl/nederlands-onderzoek-naar-beroepsziekte-door-nepstenen-aanrechtbladen

Lees verder: bijwerkingenvanwerk.nl/onbeschermd-composiet-verwerken-beschadigt-de-longen 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »