KunststofenRubber.nl

“Onder de indruk van de gebruiksvriendelijkheid en de betrouwbaarheid”

30 november 2021 om 09:09 uur

Cebi heeft onlangs achttien nieuwe Arburg-machines met sluitkrachten tussen 350 en 1.500 kN in gebruik genomen op de productielocatie in Steinsel. (Foto: Cebi)

Volgens Cebi Luxembourg S.A. heeft elk huishouden in Europa wel ergens een onderdeel in huis dat afkomstig is uit hun productie. Recent heeft de producent van elektromechanische componenten voor de auto- en huishoudelijke apparatenindustrie de productie uitgebreid en gemoderniseerd met achttien nieuwe Arburg-machines.


Van de onlangs gekochte machines met sluitkrachten tussen 350 en 1.500 kN zijn er twaalf aangeschaft ter vervanging van exemplaren op leeftijd. De andere zes moeten de productiecapaciteit in het Luxemburgse Steinsel verder vergroten. "De samenwerking tussen Cebi en Arburg kent een lange traditie", vertelt Cebi-directeur Didier Varloteaux. "De eerste contacten dateren uit 1985. Sinds die tijd hebben we, in hoofdzaak via de Belgische verkoop- en serviceorganisatie van Arburg, een echte vertrouwensrelatie opgebouwd. Van onze in totaal 78 spuitgietmachines zijn er nu 56 afkomstig van Arburg."

 

Verticale machines

Behalve vijftien Allrounder 420 E Golden Electric elektrische spuitgietmachines behoren ook drie Allrounder 375 V verticale hydraulische machines tot de jongste aanwinsten. De compacte constructie en beperkte ruimtebeslag van de Allrounder V maakt de machines bij uitstek geschikt voor gebruik in productieomgevingen met beperkte ruimte - een belangrijk criterium voor Cebi. Dankzij de servo-elektrische draaitafels kan prima met kwetsbare wisselplaten worden gewerkt. De draaitafels werken onafhankelijk van het hydraulische systeem. Dit betekent dat hun bewerkingen gelijktijdig met andere bewegingen kunnen plaatsvinden. Dit verkort niet alleen de cyclustijden en het energieverbruik, maar verhoogt ook de nauwkeurigheid.

 

cebiVoor de Luxemburgers speelt de precisie van de Allrounder een doorslaggevende rol bij de productie van delicate vormdelen. (Foto: Cebi)

 

Speciale eisen

Met de verticale spuitgietmachines kunnen inlegdelen ergonomisch worden omspoten. De verticale machines zijn ook aangepast aan de spuitgietopdrachten bij Cebi. Varloteaux: "Voor sommige van onze producten gebruiken we verticale machines om aan speciale eisen te voldoen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het automatisch aanbrengen van pennen en inserts, speciale uitrusting voor automatiseringslijnen vanwege de compacte afmetingen en de lage werkhoogte, plus veiligheidsvoorzieningen en specifieke uitwerpcycli. Op het gebied van automatische transfer- en assemblagelijnen werken wij met ons eigen ontwikkelingscentrum, zodat sommige van de door ons zelf ontworpen en gebouwde componenten ook in deze verticale machines zijn geïntegreerd."

 

Kernactiviteiten

Met de nieuwe Allrounders worden onder andere kunststof thermostaatonderdelen geproduceerd. Bimetaalthermostaten worden toegepast in huishoudelijke apparaten zoals waterkokers, koffiezetapparaten, wasmachines en boilers en schakelen op het moment dat een bepaalde temperatuur is bereikt Deze productfamilie kent al een lange geschiedenis binnen de Cebi Group. Ook de productie van behoren temperatuur-, snelheids- en niveausensoren voor de automobielindustrie behoort tot de kernactiviteiten. De productie hiervan is sterk geautomatiseerd en hier worden de Allrounders eveneens voor ingezet. Of dit nog niet voldoende is worden de machines ook gebruikt om vormdelen voor verwarmingselementen te produceren. Ook deze zijn bestemd voor de automobielindustrie. De productlijn omvat verwarmingselementen voor brandstof en lucht, maar ook blow-by heaters, die ijsvorming tussen de luchtinlaatmodule en het cilinderkopdeksel voorkomen.

 

cebiOvermoulding en downstream assemblage: hierbij maakt Cebi gebruik van verticale machines van Arburg. (Foto: Cebi)

 

Energieverbruik halveren

De aanschaf van de volledig elektrische Allrounder 420 E Golden Electric-spuitgietmachines is mede te danken aan een Luxemburgs subsidieprogramma dat de aanschaf van ‘groene', energiezuinige machines financieel ondersteunt. Het zijn de eerste volledig elektrische modellen die bij Cebi in de productie worden gebruikt. In de machines worden onafhankelijk aangedreven servo-elektrische assen toegepast voor de inspuiting, dosering en matrijsbewegingen. De positioneernauwkeurigheid van de servo-elektrische aandrijvingen verhoogt de reproduceerbaarheid en productkwaliteit. De toepassing van direct aangedreven spiloverbrengingen met vloeistofgekoelde aandrijving levert bovendien mechanisch stijve aandrijfassen op.

 

Een andere belangrijke factor om tot aanschaf van de machines over te gaan waren de automatische sluitkrachtregeling en automatische centrale oliesmering, die de insteltijden en onderhoudsduur beperken. De onderhoudsintervallen van de kniehefboomspanners worden individueel berekend. Door de vetsmeerpunten buiten de behuizing te plaatsen hoeft de productie niet te worden onderbroken.

 

Ook het hergebruik van de remenergie van de elektrische assen in de machines draagt bij aan hun hoge energetisch rendement. Cebi hecht grote waarde aan de verlaging van het energieverbruik in de productie. Met de all-electric Allrounders kan het energieverbruik tot 50 procent worden verminderd.

 

Doorslaggevende factoren

Behalve de technische aspecten van de Allrounders, speelde voor Cebi ook de aangeboden service een rol: "De uitgebreide service is een van de belangrijkste redenen waarom wij voor deze nieuwe machines voor Arburg hebben gekozen. De hoge beschikbaarheid van de applicatie-experts en verkoopmedewerkers van Arburg waarderen wij zeer", legt Varloteaux uit. "Daarbij komt nog de mogelijkheid om, indien nodig, proeven bij Arburg uit te voeren." En in het dagelijks gebruik brengen de nieuw geïnstalleerde machines nog meer voordelen met zich mee. "We zijn vooral onder de indruk van de gebruiksvriendelijkheid en de betrouwbaarheid van de Allrounders. Ook de programmeer- en automatiseringsmogelijkheden zijn voor ons van doorslaggevend belang, aangezien wij op het gebied van automatisering zowel met robotoplossingen als met complete productiecellen werken."

 

Focus op ...

Agenda

8 maart 2022, Parijs, Frankrijk

JEC World 2022

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

31 maart 2022, Wenen, Oostenrijk

European Thermoforming Conference

The European Thermoforming Conference is unique because it is run specifically for the thermoforming...

18 mei 2022, Hardenberg

Mix Noordoost 2021

Een nieuw platform en een nieuwe vakbeurs van Easyfairs voor de maakindustrie van Noordoost-Nederland...

Meer agendapunten »