KunststofenRubber.nl

ISCC, Circularise en 10 bedrijven testen blockchain-technologie als aanvulling op de massabalanscertificering

13 september 2022 om 10:47 uur

ISCC, Circularise en 10 bedrijven hebben getest of een een op blockchain gebaseerd digitaal systeem kan functioneren als toevoeging voor het duurzaamheids-certificeringsproces van complexe waardeketens.


"Blockchaintechnologie zorgt voor een revolutie in de manier waarop gegevens worden opgeslagen en gedeeld. Bedrijven hoeven niet meer individueel een overzicht van goederen en transacties bij te houden in Excel. In plaats daarvan kunnen ze blockchain en slimme contracten gebruiken om overzichten op te slaan, transacties te registreren en massabalansregels toe te passen. Elke transactie is volledig traceerbaar. Auditors kunnen daarom vertrouwen op de blockchain voor delen van de audit," zegt Mesbah Sabur, oprichter van Circularise. "We zijn blij dat we onze kennis op het gebied van traceerbaarheid van de toeleveringsketen en gegevensbeheer over kunnen brengen op projectpartners zodat we een openbare gedecentraliseerde blockchain kunnen testen met de ISCC Plus-certificering."

 

De deelnemende bedrijven zijn materiaalleveranciers Neste, Asahi Kasei, Borealis, Trinseo en Shell, OEM's merken Arcelik, Philips Domestic Appliances en EVBox, en handelsbedrijven Marubeni en Itochu. Het systeem van Circularise werd getest met de ISCC Plus-certificering om de controle van gecertificeerde partijen efficiënter te maken en de integriteit van gecertificeerde gegevens te versterken. De deelnemers maakten gebruik van een openbare blockchain die authentificatie, decentralisatie en encryptie van gegevens ter verificatie van materiaalstromen en gerelateerde duurzaamheidsattributen mogelijk maakt.

 

Deze aanpak verschilt van andere blockchain-projecten waarbij bedrijven gebruik maken van een private blockchain die wordt beheerd door vooraf geselecteerde deelnemers, zoals leden van een consortium. Het gebruik van een openbare blockchain maakt het volgens de deelnemers voor bedrijven vrijwel onmogelijk om duurzamer te lijken dan ze in werkelijkheid zijn, door het bewijs van een duurzaamheidsclaim te hergebruiken voor verschillende activa. Dit beginsel vormt de basis van het vertrouwen in de integriteit van gegevens.

 

"Om van duurzaamheid een gemeenschappelijk voordeel voor de samenleving te maken, is transparantie in complexe waardeketens vereist", zegt Isabella Tonaco, Vice President Strategy Execution & Marketing van Neste's Renewable Polymers and Chemicals divisie. "Dit is momenteel niet gemakkelijk beschikbaar. Ons doel in dit project is om complexe waardeketens in staat te stellen te leren en ten volle te profiteren van innovatieve digitale oplossingen, met als doel gegevens efficiënt te delen en de duurzaamheidskenmerken van hun producten te valideren. Transparante duurzaamheidsattributen van producten komen de industrie, de consumenten en de maatschappij ten goede."

 

De traceerbaarheid van het materiaal en de verificatie van de gegevens op individuele locaties en over de hele waardeketen, werden gewaarborgd door ISCC Plus-certificering van elke locatie van de exploitanten. Daarbij waren specifieke audits, certificering en massabalansberekeningen van de locatie vereist om zekerheid te verschaffen over het duurzaamheidsgehalte. De gegevens zijn geüpload naar het softwaresysteem van Circularise om de massabalansboekhouding en -rapportage te verbeteren.

 

"Certificering gaat in de toekomst steeds digitaler worden. Het zal certificeringsschema's in staat stellen het auditproces van de actoren in de toeleveringsketen te vereenvoudigen en de kans op fouten te verkleinen. Bedrijven zullen gemakkelijker kunnen aantonen dat zij de regels naleven en zich aan de auditregels houden", aldus Jan Henke van ISCC. "We zijn blij dat we de traceerbaarheidssoftware van Circularise hebben getest op ISCC-procedures"

 

Massabalansbenadering voor de transitie naar duurzame chemicaliën

De inspanningen van de chemische sector op het gebied van de duurzaamheidstransformatie, omvatten het heroverwegen van het gebruik van grondstoffen, circulariteit en de klimaateffecten van activiteiten en volledige waardeketens. Deze transformatie is grotendeels gebaseerd op het betrekken van nieuwe, duurzamere grondstoffen, met behoud van efficiënte processen, een levensvatbare economie en een hoge geloofwaardigheid.

 

Certificeringsschema's die de optie bieden om het massabalanssysteem te gebruiken, maken een geleidelijke vervanging mogelijk van fossiele grondstoffen en materialen naar hernieuwbare en gerecycleerde grondstoffen. Tegelijkertijd wordt het gebruik van bestaande infrastructuur en apparatuur mogelijk gemaakt in plaats van het bouwen van nieuwe fabrieken en waardeketens. In het massabalanssysteem zijn gegevensopslag en -integriteit sleutelelementen bij het verifiëren van de duurzaamheid en de naleving van de certificeringsvoorschriften.

 

Een van de grootste uitdagingen voor de massabalansbenadering in de kunststoffen- en chemische industrie, is bewustwording en begrip. Via dit project zijn de samenwerkende partners erin geslaagd hun kennis over het onderwerp te verdiepen, interne processen op één lijn te brengen met de vereisten van ISCC Plus, en een nieuwe toekomstbestendige manier te testen voor het boeken van massabalanscredits, terwijl ze gemakkelijk tussen organisaties kunnen worden gedeeld. In het algemeen konden de actoren in de waardeketen zo hun duurzaamheidsclaims beter onderbouwen en de samenwerking verbeteren. Voorbij dit project gaat blockchain-technologie een cruciale rol spelen bij het aanvullen van de certificering van de toeleveringsketen om certificeringsschema's in staat te stellen het auditproces van actoren in de toeleveringsketen te vereenvoudigen, het risico op fouten te verminderen en de duurzame transitie te versnellen.

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »