KunststofenRubber.nl

Ghost(gear)busting met een zachte g

21 november 2022 om 19:50 uur

Met de ingebruikname van het recyclingcentrum Healix in Maastricht, Nederland, heeft oprichter en ceo Marcel Alberts de oorlog verklaard aan zogenaamd ‘spooktuig’ – denk aan de visnetten, touw en trossen – dat de wereldzeeën vervuilt.


Tekst en beeld: WEIMA

 

Iedereen kent helaas maar al te goed de foto's van zeeschildpadden of andere zeedieren die in netten of touwen verstrikt zijn geraakt. Volgens het WWF-rapport ‘Stop Ghost Gear', dat in oktober 2020 is gepubliceerd, is spooktuig de dodelijkste vorm van plastic afval in zee. Jarenlang kunnen bedreigde en onbedreigde diersoorten op en in de zee in de drijvende restanten verstrikt raken. Niet alleen het voortbestaan van bedreigde soorten komt hierdoor in gevaar maar kan hierdoor ook de nodigde consequenties hebben voor (lokale) voedselvoorziening - voor mens en dier.

 

Maar met behulp van de moderne technologie voor kunststofrecycling wil Healix dit lineaire afval omzetten in een product en een circulaire economie te creëren. De voorhoede van de procesketen wordt gevormd door een WEIMA W5.22-versnipperaar met enkele as en hydraulische aandrijving.

 

Eenvoudig en ambitieus

Maar eerst springen we even terug naar 2020, het jaar dat Healix werd opgericht. Marcel Alberts werd zich steeds meer bewust van het plasticprobleem in zee en besloot daar iets aan te doen. Zoals hij zichzelf later bij de opening citeert: "Stop met praten, start met doen." De ondernemer uit Maastricht deed eerder twee decennia waardevolle ervaring op in de vezel- en textielindustrie, die hij goed kan gebruiken voor zijn project dat hem na aan het hart ligt.

 

Zijn idee is even eenvoudig als ambitieus: het inzamelen van afgedankte en kapotte netten, touwen en koorden uit de visserij en landbouw om ze te recyclen. Helaas zijn er meer dan genoeg van. Healix stelt dat spooktuig goed is voor minstens 30 procent van de ‘Great Garbage Patch' in de Stille Oceaan. Dat is de grootte van Frankrijk - maal drie.

 

Afgedankte plastic vezels, meestal PP en HDPE, afkomstig van nationale inzamelingscentra worden gebruikt om iets nieuws te maken. Het plastic afval omvat visnetten, verpakkingsproducten zoals big bags, touwen, bijzonder scheurvast garen en andere vezelhoudende materialen uit de landbouwindustrie.

 

healixDe hydraulisch aangedreven WEIMA W5.22-versnipperaar is volgens Healix-oprichter en directeur Marcel Alberts cruciaal voor het recyclingproces. 

 

Geschikte versnipperaars

Healix vertrouwt op modernste recyclingtechnologie om ervoor te zorgen dat de gesloten kringloop en de productie van rPP- en rHDPE-granulaat perfect werken. In de gloednieuwe productiehallen wordt een WEIMA W5.22 eenassige shredder met een werkbreedte van 2.200 mm gebruikt voor de eerste stap van het shredderen. Hij is uitgerust met een hydraulische aandrijving van Hägglunds Bosch Rexroth. De stalen kolos, die net geen 12 ton weegt, heeft ook een royale onderhoudstoegang die het makkelijk maakt om bij de binnenkant van de rotor te komen.

 

Alberts: "Toen ik op internet op zoek ging naar geschikte versnipperaars, kwam ik al snel uit bij WEIMA en zag ik ook video's over de verkleining van netten en big bags. Tegelijkertijd heb ik binnen mijn netwerk rondgevraagd. Wat kan ik zeggen? WEIMA heeft gewoon een uitstekende reputatie in de branche. Daarom heb ik contact opgenomen met WEIMA in Duitsland.

 

"WEIMA produceert al meer dan vier decennia shredders, brikettenpersen en drainagepersen voor de verwijdering en verwerking van alle soorten afval. De machines worden gebruikt in de hout-, kunststof-, papier-, metaal- en waste-to-energy-industrie en gemaakt in productiebedrijven in Saksen-Anhalt en Baden-Wuerttemberg. Inmiddels heet het bedrijf wereldwijd 40.000 machines verkocht.

 

krHet Healix PP- en HDPE-regranulaat leent zich voor de productie van een variëteit aan nieuwe producten. 

 

6000 ton per jaar

In samenwerking met WEIMA-verkoopdirecteur Patrick Henzler is het project verder gegaan en koos Alberts voor de W5.22:  Alberts: "Het begint allemaal met de versnipperaar. Als deze niet robuust en betrouwbaar is, lijden alle volgende productiestappen daaronder. Wij laten de WEIMA-shredder gedurende drie shifts continu draaien. Het resultaat is ideaal voor het daaropvolgende wassen, drogen en extruderen. Nauwkeurige snijlengte en uniforme stukken zijn erg belangrijk voor ons. Ik denk dat we met de WEIMA-shredder de juiste beslissing hebben genomen."

 

Nog geen twee jaar verstreken van het oorspronkelijke idee tot de ingebruikname van het recyclingcentrum. Het investeringsbedrag bedroeg volgens Healix zo'n 10 miljoen euro. Een echte flagship start-up waar zelfs Frans Timmermans in zijn rol als Green Deal Klimaatcommissaris kennis van heeft genomen. Hij was dan ook als speciale gast aanwezig bij de opening eerder dit jaar.

 

Alberts doel om met Healix jaarlijks tot 6.000 ton oceaanplastic om te zetten in regranulaat is ook een signaal naar de rest van de economie en samenleving. Met veel lef, inzet en de juiste technologiepartners komt de droom van een circulaire economie en een klimaatneutraal continent weer een stapje dichterbij.

 

Focus op ...

Agenda

17 oktober 2023, Friedrichshafen, Duitsland

Fakuma 2023

More than 1900 exhibitors will present their international offerings on the world’s leading technical...

Meer agendapunten »