KunststofenRubber.nl

Chemische industrie roept Tweede Kamer op: maak het ons mogelijk te blijven verduurzamen

08 november 2022 om 11:40 uur

Op donderdag 3 november stond tijdens het rondetafelgesprek van de vaste commissie voor Economische Zaken en Werkgelegenheid de impact van de gasprijzen op de industrie centraal. VNCI-voorzitter Paul de Krom was namens de chemische industrie aanwezig.


De huidige energieprijzen leiden ertoe dat het gebruik van aardgas sinds vorige zomer met de helft is gedaald. Dat leidt tot vermindering van productie en sluiting van fabrieken. Dat leidt tot een toename aan import van halffabricaten en meer gebruik van diesel en olie in plaats van aardgas. Daarmee komt het proces van verduurzaming in de knel.

 

De chemische industrie vraagt de overheid om de voorwaarden te creëren waaronder zij haar werk kan blijven doen. De Krom: "Trek zoveel mogelijk op in EU-verband door samen in te kopen en de Europese markt slim te beschermen. Laat de markt niet overspoeld worden met producten die geïmporteerd worden uit landen met lagere milieustandaarden dan in de EU. Versnel de verduurzaming door het faciliteren van vergunningsprocessen en kijk naar wat er nodig is om een gezond vestigingsklimaat te houden. En tot slot: maak gebruik van creatieve oplossingen om personeel voor de sector te behouden. De COVID-periode heeft ons geleerd dat het buitengewoon onverstandig is om je strategische onafhankelijkheid uit handen te geven."

 

Focus op ...

Agenda

17 oktober 2023, Friedrichshafen, Duitsland

Fakuma 2023

More than 1900 exhibitors will present their international offerings on the world’s leading technical...

Meer agendapunten »