01 september 2023 om 13:48 uur
Met de Rethink Awards geven de NRK en Plastics Europe elke twee jaar het podium aan ondernemers die met hun producten en initiatieven bijdragen aan duurzaamheid en de circulaire economie. Voor het eerst sinds de start van de verkiezing zullen de prijzen worden uitgereikt tijdens de Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen in Den Bosch. Dat gebeurt tijdens de Rethink-netwerkborrel op woensdag 20 september om 16.30 uur op het centrale beursplein. In dit artikel leest u alvast wie dit jaar de genomineerde bedrijven voor de prijzen zijn.
PlastiLoop is de merknaam van een grote verscheidenheid aan hoogwaardige kant-en-klare gerecyclede kunststoffen. Deze worden op klantwens gemaakt, hebben dezelfde specs als virgin kunststoffen en kunnen worden gebruikt op de productielijnen in tal van sectoren. PlastiLoop is een wereldwijd initiatief van Veolia, dat hiermee tegemoetkomt aan de vraag naar een betrouwbaar aanbod van circulaire kunststoffen; een single point of contact volgens een mondiale standaard.
PlastiLoop. Foto: Veolia
Met de nieuwe PLAYMOBIL-serie Wiltopia kunnen kinderen de planeet aarde, haar bijzonderheden en haar bewoners ontdekken. Het speelgoed is gemaakt van gemiddeld meer dan 80 procent gerecycled materiaal (rPS en rABS) dat Renewi-dochteronderneming Coolrec haalt uit afgedankte koelkasten. Met geavanceerde mechanische recyclingtechnieken worden de vlokken omgezet naar granulaat, waarmee vrijwel alles kan worden gemaakt. Zelfs speelgoed, dat moet voldoen aan zeer strenge Toy safety standards.
Wiltopia. Foto: Coolrec
Grote schone EPDM-membranen worden middels een inductiesysteem mechanisch aan de onderconstructie bevestigd, zonder dat het materiaal wordt geperforeerd. Met hetzelfde systeem kan de dakbedekking zonder schade weer losgemaakt worden. Carlisle biedt zijn afnemers een terugneemgarantie op het materiaal, dat vervolgens kan worden hergebruikt of gedevulkaniseerd voor de compounds voor nieuwe dakbedekking. Het innovatieve systeem zorgt ervoor dat op daken toegepaste EPDM-membranen een toekomstige bron van grondstoffen worden.
Stella McCartney Beauty ontwikkelde exclusieve, superlichte navulverpakkingen voor de Alter-Care Serum en Restore Cream. SABIC Europe heeft de krachten gebundeld met Stella McCartney Beauty en drie gerenommeerde Franse kunststofverwerkers (Texen, Leygatech en STTP Emballage) en is in deze samenwerking verantwoordelijk voor de bio-renewable polymeren. De folie is gemaakt van bio-renewable PE, de hersluitbare dop van bio-renewable PP en de pompjes van PE. Het zakje en de dop kunnen na gebruik worden gerecycled en het pompje en de glazen houder kunnen voor onbepaalde tijd worden gebruikt.
Circular Plastics Factory helpt bedrijven en merkeigenaren bij de ontwikkeling van circulaire producten. De fabriek heeft alles in huis, letterlijk onder één dak, om de verschillende onderdelen in de keten te verbinden. Van fysieke recycling en granulering tot een volledig circulair eindproduct, door middel van spuitgieten of andere technieken in combinatie met productontwikkeling, design for recycling en de logistiek. Het bedrijf werkt met een concreet stappenplan om de producten te ontwerpen en brengt zoveel mogelijk alle partijen aan tafel: van brandowners, spuitgieters en ontwerpers tot en met de logistiek.
Foto: Circular Plastics Factory
Injection Point is erin geslaagd om samen met ketenpartners een circulaire oplossing te vinden voor de pasglazen van de monturen van brillenmerk Ace & Tate. Deze pasglazen zijn bedoeld om de monturen tijdens het transport te beschermen. Opticiens bewaren de pasglazen en sturen deze bij leveringen mee terug. Het materiaal wordt gesorteerd en gewassen en door Reflow verwerkt tot granulaat (recycled PMMA). Injection point verwerkt de grondstof tot brillenkokers voor grote en kleine brillen, verkrijgbaar bij Ace & Tate.
Foto: Injection Point
Een groot deel van het speciaal ziekenhuisafval eindigt nog altijd in de verbrandingsovens. VinylRecycling wil het PVC-houdende afval verwerken tot grondstof voor nieuwe producten. Medio 2023 is het begonnen met de inzameling en verwerking middels een nieuw geïnstalleerde recyclinglijn. Samen met het Flevoziekenhuis is een inventarisatie gemaakt van de afvalstromen en wat er vrijkomt als infectieus en niet-infectieus afval. Ook is onderzocht welke stromen in aanmerking komen voor verwerking. De producenten van de medische artikelen worden gewezen op hun verantwoordelijkheid om groen(er) te produceren.
Door de toepassing van gemengde materialen zijn verpakkingen van laminaten (PET/OPP of PVDC gecombineerd met PE) vaak slecht recyclebaar. Door de toepassing van een zevenlaagse PE extrusiefolie gelamineerd tegen een andere PE, kan OPACKGROUP een meerlaags monolaminaat produceren. De folie kan worden gebruikt voor het verpakken van voedingsmiddelen. Hoewel het materiaal met het oog op de voedselveiligheid is gemaakt van virgin plastics, zijn de verpakkingen goed recyclebaar.
Evolve is een circulaire oplossing voor niet-dectecteerbare carbonzwarte kant-en-klaar maaltijden. Met een nieuw recyclingproces voor PET-tray's uit het PMD kan het voedselveilige granulaat worden ingezet voor de productie van nieuwe PET-voedselverpakkingen. Faerch heeft zijn eigen recyclingbedrijf waar op jaarbasis 24.000 ton PET-tray's worden verwerkt tot grondstof voor nieuwe voedselveilige tray's. Het materiaal is goed sorteerbaar en is bewezen en getest op NIR-detectie. Zodra de bakjes zijn ingezameld en gesorteerd, kunnen ze telkens opnieuw worden gerecycled tot nieuwe voedselveilige tray's.
Foto: Faerch
Door Timmerije is voor de nieuwe Gazelle-elektrische fiets Avignon een kettingkast met geïntegreerde motorcover ontwikkeld. Normaal gesproken worden kunststofonderdelen geoptimaliseerd naar type grondstof. Bij dit ontwerp is gebruikgemaakt van één enkele gerecyclede PCR (ABS) waaruit de gehele assey is gemaakt. Snapverbindingen verhogen het gemak tijdens de productie en reparatie. Na de gebruiksfase is er minder energiegebruik nodig voor de disassembly.
Naast de drie winnaars van de Rethink Award in de bovenstaande categorieën is er een vierde prijs. Wie deze wint, bepalen de bezoekers van de Kunststoffenbeurs. Alle genomineerde inzendingen zullen op het centrale beursplein te zien zijn, vlak naast de Rethink Plastics Expo. U kunt gedurende de gehele eerste beursdag uw stem uitbrengen door met de mobiel de QR-code van de inzending te scannen. Tijdens de prijsuitreiking is er een laatste mogelijkheid om uw stem uit te brengen.
De genomineerden en winnaars per categorie zijn bepaald door een vakjury. De juryleden van de Rethink Awards van dit jaar waren: Marjan Minnesma (Urgenda), Rik van der Ploeg (Natuur & Milieu), Marc Spekreijse (Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL) en John Vernooij (Omrin).
U bent van harte welkom om bij de uitreiking van de Rethink Awards 2023 op woensdag 20 september om 16.30 uur aanwezig te zijn. Breng daarnaast een bezoek aan de Rethink Plastics Expo, waar nog veel meer circulaire en duurzame oplossingen met rubber en kunststof te zien zijn. De expositie is op beide beursdagen (20 en 21 september) van 10-17 uur geopend voor het publiek. Wilt u meer weten over het programma Rethink? Kijk dan op www.rethinkplastics.nl .
Techvertorial
Agenda
18 september 2024, 's-Hertogenbosch
De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...
2 oktober 2024, Mikrocentrum, Veldhoven
Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...
15 oktober 2024, Friedrichshafen, Duitsland
Trade event for industrial plastics processing