KunststofenRubber.nl

EUBP: voorstel Europese Commissie tegen single-use plastics is vaag

29 mei 2018 om 17:00 uur - BERLIJN

De Europese Commissie heeft een nieuwe richtlijn gepresenteerd waarmee men de aanwas van het oceaanplastic wil tackelen door een reeks van maatregelen, waaronder reductie en restrictie van plastic producten voor eenmalig gebruik. European Bioplastics (EUBP) vindt het voorstel vaag.


Het voorstel is een belangrijke toevoeging aan de al bestaande wetgeving en strategieën maar het blijft ook vaag over de duurzame alternatieven, zegt de belangenorganisatie EUBP. Deze club wil dat bioplastics die mechanisch of organisch recyclebaar zijn, worden erkend als duurzame en beschikbare alternatieven. Ook de koepelorganisatie van de kunststofverwerkers (EuPC) reageerde al op het voorstel.  

 

Duurzame alternatieven 

 

Volgens EUBP zou de in potentie positieve impact van de maatregelen die al in de aangepaste EU afvalwetgeving zijn geïntroduceerd, eerst moeten worden beoordeeld en aanvullende acties zoals die nu in het voorstel staan, zouden hierop moeten zijn gebaseerd. Het voorstel van de Commissie voorziet de vervanging van de huidige single-use-producten door producten van ‘reeds beschikbare meer duurzame materialen'. EUBP-voorzitter Francois De Bie: "Bioplastics kunnen duurzame en veilige alternatieven zijn voor sommige van de geïdentificeerde producten." De voorgestelde beperkingen op bepaalde single-use producten voor catering zoals borden en bestek, lijken de realiteit van de voedselconsumptie van vandaag de dag niet voldoende mee te wegen. En het voorstel komt tekort door de bedoelde acties niet duidelijk te definiëren, vindt EUBP.

 

Afvalmanagement 

 

In veel omstandigheden zijn single-use cateringproducten noodzakelijk, bijvoorbeeld in gesloten systemen met een geïntegreerd afvalmanagement zoals in vliegtuigen en stadions en bij evenementen in de open lucht. Eisen op het gebied van veiligheid en hygiëne moeten hier in acht worden genomen samen met talloze andere factoren. "In deze specifieke gevallen kunnen bio-based producten helpen de impact op het milieu te verkleinen, bijvoorbeeld door de lagere CO2-footprint. Of de spullen mechanisch recyclebaar of composteerbaar zouden moeten zijn, hangt af van het afvalmanagementsysteem  in kwestie", aldus De Bie. Zijn organisatie kijkt uit naar een nauwe samenwerking met de EU-instituten en met alle betrokken partijen in de discussies die nu over het voorstel zullen volgen. European Bioplastics wil ervoor zorgen dat bioplastics die mechanisch of organisch recyclebaar zijn, worden erkend als ‘duurzame en beschikbare alternatieven'.  

 

European Bioplastics (EUBP) is de Europese associatie die de belangen behartigt van de gehele waardeketen in de bioplastics-industrie. De leden produceren, bewerken en distribueren bioplastics, oftewel kunststoffen die bio-based zijn of biologisch afbreekbaar of beide.

 

www.european-bioplastics.org.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

12 maart 2019, Ahoy Rotterdam

MaterialDistrict Rotterdam 2019

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmakingplatform op het gebied van innovatieve materialen.

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

Meer agendapunten »