KunststofenRubber.nl

Eerste praktijktest met PlasticRoad als fietspad in Zwolle

08 juni 2018 om 15:41 uur - VIANEN / ZWOLLE

De PlasticRoad, de weg die wordt gemaakt van gerecycled kunststof, wordt realiteit in de stad Zwolle. De Gemeente Zwolle en de Provincie Overijssel hebben zich gecommitteerd aan de eerste pilot met een stuk fietspad. In september wordt de eerste PlasticRoad in Zwolle aangelegd en een paar maanden later nog een in een andere plaats in de provincie.


Het concept werd geïntroduceerd in 2015 door KWS, dochterbedrijf van Royal VolkerWessels en marktleider in wegenbouw. Een jaar later sloot KWS een partnerschap met Wavin en kunststoffabrikant Total om de PlasticRoad verder te ontwikkelen.

 

Eerste klant  

 

De eerste praktijktest komt nu in Zwolle. De Provincie en de Gemeente zien een groot potentieel voor deze weg van kunststof als een oplossing voor de toekomstige uitdagingen  met betrekking tot de circulaire economie. Beide overheden stimuleren innovatie om ondernemers met duurzame ideeën de kans te geven die in de praktijk te realiseren. Door de eerste klant te zijn van deze innovatieve ondernemers, kan een nieuw product worden getest op technische of economische haalbaarheid.

 

PlasticRoad

 

De eerste twee pilotprojecten zullen worden gerealiseerd in de vorm van een dertig meter lang fietspad dat is gemaakt van een hol prefab-element dat waterdrainage mogelijk maakt en waar pijpleidingen en kabels doorheen gelegd kunnen worden.  De exacte plekken moeten overigens nog worden bepaald.
De partners in het project (Wavin, KWS en Total) hebben samengewerkt aan de ontwikkeling en het testen van het concept om de prestaties te valideren en te optimaliseren, zoals de gewichtsbelasting van de modulaire elementen, de passende mix van gerecyclede kunststoffen en de dimensies van het ontwerp konden worden getest. Verder is uitvoerig research gedaan naar de verlaagde impact op het milieu en de positieve resultaten tot dusver hebben de steun opgeleverd om verder te gaan en de eerste pilots werkelijk uit te voeren.
Deze pilots zijn een belangrijke stap in het ontwikkelingsproces en voor het succes van de kunststof weg.  Anne Koudstaal en Simon Jorritsma zijn de uitvinders van PlasticRoad en in dienst bij KWS: "Na een lange periode van ontwerpen, testen en ontwikkelen, zijn wij nu heel blij dat de PlasticRoad werkelijkheid wordt in de vorm van een fietspad."

 

Focus op ...

Agenda

19 november 2019, Evenementenhal Gorinchem

Vakbeurs Recycling 2019

Vakbeurs voor de recyclingindustrie www.recyclingvakbeurs.nl

19 november 2019, Messe Frankfurt

FORMNEXT 2019

FormNext is een belangrijke internationale tentoonstelling en conferentie voor additive manufacturing en...

20 november 2019, Heverlee (BE)

Ontwerp en productie met lichtgewicht composietmaterialen

Hoe (her)ontwerp je producten in composieten uit vezelversterkte kunststof? Tijdens deze cursus gaat de...

Meer agendapunten »