KunststofenRubber.nl

Jur Zandbergen van NRK Verpakkingen: ‘Meer sectoren hebben zich vergist in gewenste snelheid van verduurzaming'

20 november 2018 om 16:54 uur - VEGHEL

NRK Verpakkingen en PlasticsEurope organiseerden een seminar over toekomstbestendigheid van kunststof verpakkingen bij ThreeSixty in de Verspillingsfabriek in Veghel. Zowel de sprekers als de honderdzestig gasten waren van heel diverse pluimage en dat is ook nodig om een scherp beeld van de werkelijke situatie te krijgen, aldus organisator Jur Zandbergen van NRK .


Zandbergen is directeur van NRK Verpakkingen en hij sprak in zijn inleidende woorden over de stappen die moeten leiden ‘naar de essentie van wat er werkelijk aan de hand is'.  Verwarring is immers overal en daar komt de emotie nog bij. 

 

Signaal serieus nemen

 

Het seminar op 19 november werd bij Three Sixty, de 'hippe' thuisbasis van de tastforce circular economy in food. "We hebben er bewust voor gekozen omdat hier de samenwerking zichtbaar wordt tussen MVO Nederland,  Wageningen University en De Verspillingsfabriek. Dit symboliseert  de manier waarop wij deze dag willen benaderen, namelijk vanuit de verbinding."

 

Verspillingsfabriek Veghel Het onderwerp van het seminar is de toekomst van kunststof verpakkingen en daarover wordt een brede maar vaak ook felle maatschappelijke dialoog gevoerd, constateert Zandbergen. "Waar wij rekenden op een op feiten gebaseerd en zorgvuldig gevoerd debat, neemt nu de emotie de overhand. De discussie die startte met het voorkomen van afval in het milieu is veranderd in een discussie over de noodzaak van plastics. Een analyse die is gebaseerd op feiten over hoe wij onze materialen inzetten, wordt omgebogen naar beelden van  afvalplastics in oceanen en naar dieren die lijden door plastic dat zij eten. Deze beelden choqueren allen, maar ook mij en zeker ook onze branche. Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor het weggooien van zaken die in de natuur moeilijk afbreekbaar zijn en dit is een verantwoordelijkheid van ons allen. Wij willen ook de maatregelen die nu genomen worden over bijvoorbeeld single-use plastics duiden. Dit is een signaal dat we serieus moeten nemen want er zijn meer sectoren die zich hebben vergist in de door de samenleving gewenste snelheid van verduurzaming, denk maar aan de intensieve veeteelt. Laten wij anticiperen op de signalen die er zijn. De vraag die wij ons stellen, is wat onze stappen moeten zijn. Die stappen moeten leiden naar de essentie  van wat er werkelijk aan de hand is. De stappen moeten laten zien dat ook wij als producenten de problematiek begrijpen en onze verantwoordelijkheid daarin willen zien en zullen nemen. Stappen die ons dichterbij de oplossing brengen waarin wij als producenten een belangrijke rol spelen, maar die altijd gezet moeten worden samen met de anderen. Met de anderen verruimen we onze blik op de toekomst. Ook door gebruik te maken op dat wat in onze samenlevinjg al gebeurt met de energietransitie met wind- en zonne-energie. We hebben deskundigen vanuit de overheid, industrie en samenleving nodig want met alle belanghebbenden in de dialoog wordt ons beeld scherp en zijn wij in staat de juiste weg te gaan."

 

Inleiders

 

De inleider op het seminar waren Esther de Kleuver, directeur Duurzame leefomgeving en Circulaire Economievan  van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Joan Hanegraaf (Oerlemans en voorzitter NRK Verpakkingen), Anita Scholte op Reimer (AH/Ahold Helhaize), Michel Schuurman (MVO Nederland), Matthijs Veerman (Morssinkhof Plastics), Toine Timmermans  van Wageningen WUR en Rolf van Beck, associate directeur LyondellBasell en voorzitter van PlasticsEurope NL.
Binnenkort meer over het seminar op deze site en in het vakblad Kunststof & Rubber. De presentaties zijn te vinden op de sites van NRK Verpakkingen en Plastics Europe Nederland.

 

http://www.nrkverpakkingen.nl/

 

www.plasticseurope.org/nl

  

   

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »