KunststofenRubber.nl

Kunststof Ultramid presteert in Mercedes-Benz brandstofcel

12 maart 2019 om 12:07 uur - LUDWIGSHAFEN

Chemiereus BASF heeft in een gezamenlijk project met Joma-Polytec en Mercedes-Benz Fuel Cell de brandstofcel doorontwikkeld en gereedgemaakt voor marktintroductie.


Welk aandrijfconcept voor auto's in de toekomst dominant wordt, is de vraag. Autofabrikanten zijn ermee bezig maar ook kunststoffabrikanten. BASF is de grootste leverancier van chemicaliën voor de automotive industrie en stelt dat de chemie een belangrijke bijdrage levert aan een reeks van verschillende elektrische aandrijfconcepten. In nauwe samenwerking met Joma-Polytec en Mercedes-Benz Fuel Cell, een dochterbedrijf van Daimler, wordt de technische kunststof Ultramid nu toegepast bij de fabricage van componenten van brandstofcelsystemen. 

 

Gelijke tred houden

De oplossing is toegepast in de Mercedes GLC F-CELL die een brandstofcel combineert met een oplaadbare lithium-ion batterij. De hoge kwaliteit en de strenge eisen in de automotive industrie stellen zeer hoge eisen aan materialen. Met veelzijdige en  geavanceerde polyamiden (merknaam Ultramid), polybutyleentereftalaat (Ultradur), polyftaalamiden (PPA) en de kunststoffen polyoxymethyleen (Ultraform) en polyethersulfon (Ultrason) zegt BASF in staat te zijn gelijke tred te houden met de laatste ontwikkelingen van de autofabrikanten. De technische eigenschappen  en hoge functionaliteit zijn essentieel. Voor de Mercedes GLC F-Cell gaat het om de allround uitstekende eigenschappen van Ultramid tellen: goede thermische en de chemische weerstand, dynamische stijfheid, hoge slagsterkte en de goede langetermijnprestaties.  Samen met Joma-Polytec en Mercedes-Benz Fuel Cell is een ontwikkelingsproject gestart met als doel de optimale oplossing te vinden voor de reeks van eisen inclusief de thermische stabiliteit,  weerstand tegen diverse media en een lange levensduur.


Uiteindelijk is gekozen voor op maat gemaakte Ultramid grades A3WG10 CR en A3EG7 EQ.  Na succesvol tests van alle componenten, worden de twee glasvezelversterkte Ultramid grades  nu toegepast als standaard voor het fabriceren van de anode- en kathode-eindplaten in brandstofcellen, aldus BASF.

 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »