KunststofenRubber.nl

Ioniqa finalist voor uitverkiezing Nationale Iconen

27 mei 2019 om 10:15 uur - DEN HAAG

Tien innovatieve technologie├źn zijn als finalisten genomineerd voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen. Een van finalisten is Ioniqa uit Eindhoven dankzij zijn chemische recyclingmethode van PET-afval.


Het gaat bij deze verkiezing om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Het kabinet zal in september bekendmaken wie de uiteindelijke winnaars zijn.

 

55 projecten 

Voor de derde editie zijn in totaal 55 projecten ingediend. De onafhankelijke jury onder leiding van Hans Wijers heeft nu tien innovaties geselecteerd en adviseert het kabinet bij het benoemen van de Nationale Iconen. De betrokken ondernemers en onderzoekers zijn uitgenodigd om de komende weken hun innovaties te komen toelichten. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): "Het kabinet zoekt baanbrekende Nederlandse innovaties die op mondiaal niveau bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen. Onze ondernemers en onderzoekers hebben hierin een grote staat van dienst. Denk aan historische iconen als de microscoop, de Deltawerken en technologieën als WiFi en Bluetooth. De verkiezing van de Nationale Iconen onderstreept de ambities van Nederland om als Europees innovatieleider toonaangevend te blijven."

 

De tien Nederlandse innovaties in de race om de titel Nationaal Icoon te mogen dragen zijn:

  • PET Upcycling (Ioniqa, Eindhoven): chemische recyclingmethode voor PET-plastic afval;
  • BiosparQ (Leiden): snelle en betaalbare diagnostiek van infectieziekten;
  • Elemental Water Makers (Den Haag): duurzame watervoorziening via zon, zee en wind;
  • Hiberband (Amsterdam): satellietnetwerk voor Internet of Things (IoT);
  • Inreda Diabetic (Goor): kunstalvleesklier voor mensen met diabetes;
  • Leadax (Wapenveld): het nieuwe lood: een volledig circulaire vervanger van lood;
  • Lightyear (Atlas Technologies, Helmond): elektrische familieauto op zonne-energie;
  • Oxycom Fresh Air (Raalte): natuurlijke luchtbeheersing in gebouwen
  • PowerNEST (IBIS Power, Eindhoven): extra verdieping op pand combineert energie uit zon en wind;
  • Smart*Light (Delft/Eindhoven): inventief mobiel instrument dat röntgenstraling genereert voor medisch-, materiaal- en kunstonderzoek.

 

Ondersteuning door kabinet

De uiteindelijke winnaars zullen producten of diensten zijn waarmee Nederland in de wereld voorop loopt en waar bovendien een duidelijk verdienmodel achter zit voor de Nederlandse economie. Het kabinet zal de Nationale Iconen helpen hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium. De betrokken ondernemers en onderzoekers krijgen een ondersteuningsprogramma op maat en bovendien een minister of staatssecretaris als ambassadeur. Deze kan bijvoorbeeld toegang bieden tot een groot netwerk bij het aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland.

In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd en toen werden vier innovaties benoemd, namelijk gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, Hybride aardappels en de Bioneedle. Bij de tweede editie in 2016 werden Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) uitverkozen.

 

 

 

Focus op ...

Agenda

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

26 juni 2019, Londen

European Carbon Black Summit 2019

Eerste conferentie van organisator ACI over de problematiek van carbon black.

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

Meer agendapunten »