KunststofenRubber.nl

Gerecycleerde kunststoffen nog te weinig hergebruikt

13 november 2019 om 14:17 uur - Brussel

De recyclage van kunststoffen in België is sinds 2006 met 54 procent gestegen.


Dit blijkt uit een studie van Technologiefederatie Agoria en Essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences.

Beide organisaties plaatsten wel een kritische noot: gerecycleerde kunststoffen worden nog niet ten volle benut als grondstof voor de aanmaak van nieuwe producten.

Eén derde kunststof word gerecycled

Vorig jaar werd in België 610 kiloton kunststofafval ingezameld, blijkt uit het onderzoek van de twee organisaties dat gericht was op de circulariteit van de Belgische kunststofsector. Het gaat grotendeels om allerhande verpakkingen (57%), bouwmaterialen (8%) en elektronische toestellen (8%).

Ongeveer een derde (34%) van dit kunststofafval, meer dan 200.000 ton, wordt gerecycleerd. Dat is een stijging van 54 procent ten opzichte van 2006. In de landbouw en de verpakkingsindustrie ligt de recyclagegraad met 43 procent  het hoogst.

Gerecycleerde kunststoffen nog te weinig hergebruikt

Wat nog beter kan volgens de Belgische belangenorganisaties, is het gebruik van gerecycleerde kunststoffen als grondstof voor de aanmaak van nieuwe kunststofproducten.

Met 160 kiloton bedraagt het aandeel recyclaat vandaag ongeveer zes procent van het totale grondstoffengebruik in de sector. Dit gerecycleerd materiaal wordt voornamelijk hergebruikt in de bouwsector (44%), de verpakkingsbranche (28%) en de landbouw. Hier ligt nog veel potentieel voor kunststoffen in een circulaire economie.

Agoria ziet kansen in maak industrie

'De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat we gerecycleerde kunststoffen nog meer als waardevolle grondstof moeten inzetten voor de fabricage van nieuwe producten', zegt Julie Leroy, Business Group Leader Industries bij Agoria.

Ze vervolgt: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat de circulaire economie tal van opportuniteiten biedt om van een afvalprobleem een reële opportuniteit te creëren voor bedrijven om naar een duurzamer ondernemerschap te gaan.'

Belang kunststofsector Belgische economie

De studie maakt ook duidelijk dat de kunststofsector een belangrijke bijdrage levert aan de Belgische economie en welvaart. In 2018 was de sector goed voor meer dan 30.000 jobs, voornamelijk in de kunststofverwerking, een omzet van 14,2 miljard euro en een toegevoegde waarde van 3,8 miljard euro of één procent van het bruto binnenlands product.
 

Focus op ...

Agenda

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

15 september 2020, Utrecht

Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

15 september 2020, Geleen

3D Printing Materials Conference

3D Printing Materials Conference is a platform and information interface enabling an exchange of...

Meer agendapunten »