KunststofenRubber.nl

Ocean Cleanup haalt eerste vangst binnen (video)

16 december 2019 om 10:41 uur

The Ocean Cleanup heeft haar Mission One beëindigd en de eerste plastic afval vangst aan land gepresenteerd, in Vancouver, Canada. Het afval zal worden omzet in duurzame producten die zullen worden verkocht om de voortzetting van de schoonmaakoperaties te helpen financieren.


The Ocean Cleanup werkte samen met DNV GL om de herkomst van plastic producten te controleren. 'Om transparantie op de markt te brengen, hebben we de toonaangevende certificeringsinstantie DNV GL gevraagd om een standaard op te stellen. DNV GL heeft elke stap van oceaanplastic gevolgd en zal dit blijven doen, om te kunnen bevestigen of het plastic in onze producten werkelijk honderd procent uit de oceaan afkomstig is', zegt Boyan Slat, oprichter en CEO van The Ocean Cleanup.

There's nothing like that moment when you realize for the first time that you're catching plastic. Find out more about its destination on December 12th pic.twitter.com/HrCG9M3QXn

— The Ocean Cleanup (@TheOceanCleanup) 3 december 2019
Het doel van de eerste missie van The Ocean Cleanup was om aan te tonen dat het systeem, waarmee passief plastic wordt ingezameld met hulp van 'natuurlijke krachten van de oceaan' werkt. Na enkele  ups en downs, maakte The Ocean Cleanup in oktober 2019 bekend dat het systeem plastic afval vangt en verzamelt, van massieve spooknetten tot microplastic van een millimeter groot.

Herontwerpen

Sinds de lancering van het eerste schoonmaaksysteem, System 001, in september 2018, konden de meeste items op de lange lijst van te leveren producten voor de technologie één voor één worden gecontroleerd. Vroege rapporten toonden echter aan dat systeem 001 het plastic niet naar behoren vasthield en ondanks pogingen om dit te verhelpen en succesvolle ontwerpbevestigingen, leed het systeem aan een vermoeidheidsbreuk, wat resulteerde in de noodzaak om het systeem in januari 2019 weer aan land te brengen.

Het engineering team voerde een root cause analyse uit, herontwierp een aangepast systeem, en in recordtijd implementeerde The Ocean Cleanup het verbeterde systeem, System 001/B, in juni 2019. Na enkele maanden van proefmodificaties werd bevestigd dat het concept in staat is om plastic op te vangen.

Circulair

Als alles gaat zoals gepland, verwacht The Ocean Cleanup het eerste product dat gemaakt is van materiaal uit de oceaan in september 2020 te lanceren. Details van het product, de prijsstelling en de hoeveelheid zullen dan ook bekend worden. 

Met de afsluiting van Mission One is The Ocean Cleanup begonnen met de voorbereidingen voor hun volgende systeem, Systeem 002. Het doel van dit nieuwe ontwerp is om een volledig operationeel systeem te creëren. Het engineeringteam heeft de ontwikkelingsfase in gang gezet door de essentiële resterende ontwerpuitdagingen aan te pakken - duurzaamheid op lange termijn en duurzame kunststofretentie - en zal de bijgewerkte functies testen, zodra deze zijn voltooid. Systeem 002 zal een belangrijke opstap zijn naar een volledige schoonmaak van de Great Pacific Garbage Patch.


'Het verwelkomen van de eerste vangst van plastic aan land is het moment waar we al jaren naar uitkijken. Ik denk dat we dit afval kunnen gebruiken om een probleem om te zetten in een oplossing door dit unieke materiaal om te zetten in een prachtig product. Omdat de meeste mensen nooit naar de Great Pacific Garbage Patch zullen gaan, willen we met deze producten iedereen de kans geven om deel te nemen aan de schoonmaak', merkte Slat op over de komende plannen van The Ocean Cleanup. 

Bekijk hier de persconferentie van The Ocean Cleanup

 

Focus op ...

Agenda

27 oktober 2020, Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe

The event covers the supply chain from design for raw materials, design for recycling, collection,...

29 oktober 2020, 's-Hertogenbosch

Engineering Event Safety

10 november 2020, Stuttgart, Duitsland

Composites Europe 2020

Meer agendapunten »