KunststofenRubber.nl

Delfzijl krijgt fabriek voor 'groen' plastic

09 januari 2020 om 13:56 uur

Avantium Renewable Polymers is voornemens een nieuwe 'vlaggenship'fabriek te vestigen op Chemie Park Delfzijl. De 5-kiloton fabriek zal FDCA (furandicarboxylzuur) produceren - een belangrijke bouwsteen voor veel chemicaliën en kunststoffen zoals PEF (polyethyleenfuranoaat).


De nieuwe fabriek moet een belangrijke stap vormen in de transitie van de chemische industrie van fossiele grondstoffen naar duurzame grondstoffen. De nieuwe fabriek komt in de buurt van de demonstratiefabriek van Avantium voor plantaardige mono-ethyleenglycol (MEG) en de proefbioraffinaderij voor de productie van glucose en lignine uit niet-voor-voedsel-bestemde biomassa.

Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen, ziet in de keuze voor Delfzijl een bewijs van het sterke ecosysteem voor groene chemie dat de regio biedt. Met de komst van de fabriek ontstaan meer dan zestig banen, daarnaast worden er indirecte werkgelegenheidskansen geboden.

Financiering

Avantium Renewable Polymers heeft een intentieverklaring opgesteld met het Regionale Consortium over de voorwaardelijke financiering van dertig miljoen euro voor de engineering en de constructie van de FDCA-fabriek, het werkkapitaal en de aanloopkosten.
 

Focus op ...

Agenda

3 februari 2020, Deventer

Eigenschappen en testen van rubber (Nederlands)

Meer inzicht geven in de eigenschappen van rubber en het testen van deze eigenschappen.

5 februari 2020, Kortrijk

Prototyping/MNE 2020

rototyping Xpo, de netwerkbeurs voor design, ontwerp en prototyping van industriële componenten en...

Meer agendapunten »