KunststofenRubber.nl

Dubbele overname in kunststofsector door HPI Group

01 maart 2021 om 09:05 uur

Kunststofproducent Paul Harkema realiseert met zijn HPI Group (voorheen Moulding Industries) opnieuw twee nieuwe overnames in korte tijd. Met de aankoop van zowel PET Innovators als Geku Plastik voegt hij de volgende schakel aan zijn keten van samenwerkende kunststofproductiebedrijven toe.


Harkema is CEO en eigenaar van HPI Group in Woerden. In de afgelopen jaren verwierf hij al Bema Kunststoffen, CKV Plastics, Metron en Packpower, allen actief in de kunststofverwerkende industrie voor de sectoren Chemie, Automotive, Reiniging, Personal care en technisch spuitgietwerk. Volgens Harkema is deze stap richting de PET sector een zeer logische: "Door het toevoegen van zowel PET Innovators als Geku Plastik aan onze portefeuille, halen we twee PET-specialisten in huis. Niet alleen wordt het dienstenpallet nog breder, maar ook versterken we het duurzame karakter van HPI Group en dat is de toekomst. Beide bedrijven zetten een hoog percentage gerecycled PET in en bieden klanten nu al de mogelijkheid klaar te zijn voor de Europese wetgeving van 2025. Met de aankoop van Geku Plastik ontsluiten wij bovendien de Duitse markt voor onze group."

 

PET Innovators is de enige fabriek in Europa waar er volledig geautomatiseerd, geëtiketteerde en gedopte PET flessen voor zelf geperst sinaasappelsap in de supermarkt geproduceerd worden. Daarnaast heeft het bedrijf in 2021 als eerste producent ter wereld een stapelbare 10L PET jerrycan met geïntegreerd (PET) handvat op de markt gebracht.

 

Geku Plastik is met name actief in de chemiemarkt waarin het klanten door heel Duitsland belevert. In de combinatie met PET Innovators is er toegang tot een zeer breed aantal sectoren waarin HPI Group nu verder uit kan breiden.

 

Huub Verbeeten van Marktlink Fusies en Overnames begeleidde Harkema bij al zijn acquisities en verkende voor hem de markt voor de juiste overnamekandidaten. "Samen met Paul hebben we vijf jaar geleden een actieve buy-and-buildstrategie uitgestippeld in de kunststofindustrie. Juist in de economisch onzekere tijden, veroorzaakt door het coronavirus, draait de food- en desinfectiemarkt beter dan ooit. Met deze twee nieuwe transacties zorgen we ervoor dat we risico's in de markt verdelen. Kortom, een weloverwogen aankoop voor HPI Group."

 

Moulding Industries wordt HPI Group

Harkema startte enkele jaren geleden met de overname van Packpower zijn nieuwe bedrijf Moulding Industries. Na verschillende acquisities is Moulding Industries uitgebouwd naar een groep kunststof producerende bedrijven in diverse marktsegmenten en met verschillende productietechnieken. Met het oog op verdere internationalisering van de groep is de naam Moulding Industries vanaf heden veranderd in HPI Group.

 

Om de snel op elkaar volgende overnames in goede banen te leiden is het managementteam uitgebreid met tientallen jaren (kunststof)productie-ervaring: Het nieuwe managementteam bestaat naast de heer Harkema (CEO) uit René van der Pot (CFO) en Hans Lubbers (Managing Director).

"Het plan om meerdere fabrieken in deze industrie bij elkaar te voegen en daardoor synergiën te creëren is tot op heden een succesvolle formule gebleken. Ieder bedrijf opereert onder deze algemene noemer, maar met een eigen directie en identiteit. We behouden het MKB-karakter van het bedrijf en voegen daar het professionalisme en de kracht van de groep aan toe", aldus Harkema.

 

Focus op ...

Agenda

20 maart 2024, Den Bosch

Food Contact Materials Seminar

About food contact material regulations, legislation and developments.

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

Meer agendapunten »