KunststofenRubber.nl

Eerste 3D-geprinte filamenten van plastic consumentenafval

11 oktober 2021 om 12:26 uur

Bij een onderzoeksproject geleid door de Manchester Metropolitan University is het gelukt om plastic voor eenmalig gebruik (SUP), om te zetten van consumentenafval naar 3D-geprinte filamenten, waarmee nieuwe duurzame producten geproduceerd kunnen worden.


De onderzoekers gebruikten SUP-afval als plastic flessen en deksel van koffiekopjes. Met de nieuwe methode krijgen duizenden tonnen afval de kans om tot hoogwaardigere producten te worden verwerkt.

 

De ontwikkeling van het nieuwe filament is een mijlpaal in het Transform-CE -project, dat wordt gefinancierd door Interreg North West Europe. Transform-CE wil het gebruik van afgedankte plastic materialen voor eenmalig gebruik door bedrijven in heel Noordwest-Europa stimuleren, door gebruik te maken van additive manufacturing en intrusie-extrusie moulding om deze waardevolle grondstoffen om te zetten in nieuwe producten die een aantal keer in het proces kunnen worden teruggebracht.

 

extruder De extruder waarmee de filamenten worden geproduceerd. (Foto: Manchester Metropolitan University)

 

Hoewel er andere gerecyclede 3D-geprinte filamenten bestaan, zal Transform-CE het proces naar een hoger niveau tillen door 3D-geprinte filamenten op grotere schaal te ontwikkelen en een bredere toepassing te creëren dan tot nu toe het geval is geweest. Om dit te doen, hebben onderzoekers uitgebreide tests uitgevoerd op het gerecyclede SUP - dat moeilijk kan zijn om mee te printen - om een consistent en betrouwbaar filament te formuleren met printresultaten van hoge kwaliteit, zodat het gemakkelijk kan worden gebruikt door bedrijven.

 

Als onderdeel van het project zullen kleine en middelgrote ondernemingen (mkb) de filamenten kunnen uitproberen, zodat ze de voordelen kunnen ervaren die 3D-printtechnologie voor hun bedrijf kan opleveren, terwijl ze voor het eerst gerecycled plastic afval kunnen gebruiken.

 

Onderzoekscentrum

De succesvolle ontwikkeling van het nieuwe filament betekent de start van een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum aan de Manchester Metropolitan University, waar de technische apparatuur voor de productie van filamenten zal worden ondergebracht, naast 3D-printers voor het testen van de filamenten.
 

In een demonstratiecentrum zullen enkele kleinschaligere voorbeelden te zien zijn van de technologieën die als onderdeel van Transform-CE worden gebruikt. Ook zullen er productvoorbeelden te zien zijn van de gerecyclede plastic materialen voor eenmalig gebruik en zal er informatie over het project worden gegeven.
 

 

Focus op ...

Agenda

9 november 2021, Stuttgart, Duitsland

Composites Europe 2021

16 november 2021, Gorinchem

Vakbeurs recycling 2020

Op 16, 17 & 18 november 2021 vindt de 11e editie van vakbeurs Recycling plaats in Evenementenhal...

17 november 2021, 's-Hertogenbosch

Engineering Event Safety

Meer agendapunten »