KunststofenRubber.nl

Grootste ENGELs goed voor 8000 ton sluitkracht

21 april 2023 om 12:11 uur

Het complete ENGEL-team – verantwoordelijk voor ontwerp, constructie, montage, tests en transport – met vertegenwoordigers van Infiltrator bij de afname van de eerste machine in St. Valentin. (Foto: ENGEL)

ENGEL heeft twee duo 130000/130000H/8200 combi VS-machines met een sluitkracht van 8.000 ton geleverd aan Infiltrator Water Technologies in Winchester, Kentucky.  De dochteronderneming van Advanced Drainage Systems (ADS) produceert daar producten voor waterbeheer.


De order dateert van november 2020. De oplevering van de eerste machine is in februari vorig jaar voltooid. Nu, een jaar later, is ook de tweede machine geleverd. Het zijn - in elk geval tot nu toe - de grootste machines die ooit in de fabriek St. Valentin in Oostenrijk zijn gebouwd.

De twee duo-spuitgietmachines hebben elk twee injectie-eenheden van 85.000 cm3, goed voor een totaal shotgewicht van 122 kg. De machines hebben een totale lengte van 29,3 meter en een breedte van 6,4 meter. Maar dat is relatief bescheiden als je naar de sluitkracht en het shotgewicht kijkt en illustratief voor hetgeen een tweeplatenmachine brengt.

Over de Donau

Hoewel de fabriek in St. Valentin gewend is om grote machines te bouwen, was het werken aan deze twee enorme machines bijzonder voor alle betrokken teamleden. "Ik ben er trots op hieraan te hebben meegewerkt", zegt Jim Moran, businessdevelopmentmanager bij ENGEL Noord-Amerika. "De platen zijn op binnenschepen over de Donau van en naar de fabriek in St. Valentin vervoerd. Elke machine is volledig geassembleerd en getest vóór verzending en vervolgens gedemonteerd om naar de VS te worden verscheept."

Op locatie

Bij Infiltrator op locatie moesten vanwege het formaat van de nieuwe machines ook nieuwe productiefaciliteiten neer worden gezet. De uitbreiding met bijna 5500 m2 was nog niet afgerond toen 29 vrachtwagenladingen met de verschillende componenten van de eerste machine arriveerden. In de daaropvolgende twee maanden is de machine geassembleerd en zijn alle noodzakelijke hulpapparatuur en nutsvoorzieningen geïnstalleerd. Met behulp van een 150-tons bovenloopkraan kunnen matrijzen worden geplaatst en verwijderd en is de machine in elkaar gezet. Tientallen mensen werkten aan het project en maakten duizenden uren. David Gedritis, directeur Manufacturing Capital Implementation bij Infiltrator: "Het ENGEL-team was ongelooflijk: ze hebben lange dagen gemaakt, ook in het weekend, om de montage van de machine en de snelle levering aan Infiltrator te voltooien."

Opnieuw en op tijd

De ontwikkeling, het ontwerp en de bouw van deze machines gingen hand in hand. "Wij kozen opnieuw voor ENGEL op basis van onze bestaande relatie en eerdere investeringsprojecten die op tijd en binnen het budget werden opgeleverd", aldus Ron Brochu vice president Manufacturing bij Infiltrator. "ENGEL werkt niet alleen met ons samen om de juiste apparatuur te specificeren, maar na de installatie heeft de apparatuur een uitstekende staat van dienst wat betreft werking en productie. Minder stilstand en een grotere doorvoer zijn een kenmerk van ENGEL-apparatuur."

Duurzaamheid

ADS en ENGEL, dat onlangs de duurzaamheidsclassificatie ‘Gold' van EcoVadis kreeg, delen hun engagement voor duurzaamheid. "We beheren een kostbare hulpbron, water, door middel van innovatieve producten, waarbij we een hoog percentage aan gerecycled plastic gebruiken", zegt Scott Barbour, president en ceo van ADS. Het bedrijf recyclet meer plastic dan enig ander bedrijf in Noord-Amerika.

"We hebben aanzienlijke investeringen gedaan in nieuwe apparatuur, en daarmee kunnen we onze producten effectiever en efficiënter produceren", zegt Bryan Coppes, vice president Engineering en R&D bij Infiltrator. "Het zijn de nieuwe mogelijkheden en kansen voor verdere productontwikkeling die echt opwindend zijn. Met deze nieuwe apparatuur kunnen we nieuwe en innovatieve producten op de markt blijven brengen en aan de behoeften van onze klanten voldoen en deze overtreffen."

Grenzen verleggen

De Oostenrijkers zijn trots op langdurige partnerschappen met klanten als Infiltrator en ADS. "Een project als dit is altijd een uitdaging. Samen met de omvang van de machines, de vereiste innovatie en de bijbehorende investering komt er een zeker risico bij kijken. Maar onze jarenlange samenwerking, het wederzijdse vertrouwen en het werkelijk begrijpen wat essentieel is voor de andere partij hebben enorm geholpen", zegt Vanessa Malena, president van ENGEL Noord-Amerika. "We zijn enthousiast over wat we samen hebben bereikt. Bij het ontwikkelen van oplossingen met onze klanten streven we ernaar om de grenzen te verleggen en met een vooruitstrevend ontwerp en productie bij te dragen aan hun succes en groei."
 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »